IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ разрешиха вноса на някои руски диаманти и бижута

През миналата година износът на диаманти от Русия намаля с 12 на сто до 32,4 милиона карата

21:51 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Правителството на САЩ разреши вноса на определени категории диаманти от Русия до 1 септември 2025 г. Това се посочва в актуализация на общ лиценз на официалната страница на американското финансово министерство.

Освен това САЩ издадоха общ лиценз, позволяващ вноса на диамантени бижута в страната, ако те са били разположени извън Русия преди 1 март 2024 г. и не са били изнесени или реекспортирани от страната след този период.

През февруари тази година американските власти обявиха, че от 1 март ще забранят вноса на несортирани (грубо обработени) диаманти и диамантени бижута от Русия. Те забраниха и вноса на непромишлени диаманти от Русия с тегло 1 карат или повече от същата дата, а на диаманти с тегло 0,5 карата или повече - от 1 септември, независимо дали са обработени в трети страни.

През миналата година износът на диаманти от Русия намаля с 12 на сто до 32,4 милиона карата, по данни на Кимбърлийския процес (KPCS).

Според международната организация, която е под егидата на ООН, Русия реализира 33 на сто от световното производство на диаманти през 2023 г., следвана от Ботсвана с 23 на сто, Канада с 14 на сто, Ангола с 9 на сто и Република Конго с 8 на сто.

В същото време най-големият износител през миналата година, според Кимбърлийския процес, са Обединените арабски емирства (с дял от 30 на сто), Европейският съюз (17 на сто) и Русия (11 на сто).

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още