IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Един от най-големите диаманти в света бе открит в мина в Ботсвана

Той е малко по-малък от 3106-каратовия диамант „Кулинан“, най-големият в света, който е открит в Южна Африка през 1905 г.

13:32 | 22.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lucara Diamond Corp.
Снимка: Lucara Diamond Corp.

Масивен 2492-каратов диамант – един от най-големите подобни камъни, намирани някога – беше изкопан в мина в Ботсвана, съобщава Bloomberg.

Камъкът, открит в мината „Карове“, която се управлява от канадската компания Lucara Diamond Corp., все още не е щателно оценен и не е ясно дали от него ще бъдат изрязани скъпоценни камъни с най-високо качество. Той е малко по-малък от 3106-каратовия диамант „Кулинан“, най-големият в света, който е открит в Южна Африка през 1905 г.

Находката е направена с помощта на рентгенова технология, инсталирана в мината за идентифициране на камъни с висока стойност в основното рудно тяло, се казва в изявление на Lucara. По-рано бяха открити два други големи камъка в същата мина: 1758-каратовият Sewelo и 1109-каратовият Lesedi La Rona.

Снимка: Lucara Diamond Corp. Снимка: Lucara Diamond Corp.

„Способността да се добие такъв масивен, висококачествен камък непокътнат демонстрира ефективността на нашия подход към добиването на диаманти“, каза главният изпълнителен директор на Lucara Уилям Ламб в изявление.

Находката е факт на фона на понижение на цените на диамантите до най-ниското им равнище от около четири години, според Diamond Standard Index. Въпреки че индустрията се справяше добре по време на пандемията, тъй като затворените у дома потребители харчеха повече за луксозни артикули вместо за пътувания и развлечения, впоследствие търсенето отслабна и пазарът отчете свръхпредлагане. Забавянето на икономиката в Китай и увеличаването на производството на синтетични камъни само увеличиха натиска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още