IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко пари трябват, за да сте богати? Според американците – 2,5 млн. долара

Това е повече от средната стойност за миналата година въпреки известното успокояване на инфлацията

16:48 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на имотите са по-високи. Цените на акциите са по-високи. Това важи и за броя американци, които смятат, че имат нужда да се почувстват богати.

Американците средно смятат, че трябва да имат нетно 2,5 млн. долара, за да се водят за богати през 2024 г. Това показват резултатите на годишно проучване, цитирано от Bloomberg. Сумата представлява 14% ръст спрямо миналата година, когато според изследването на Charles Schwab Modern Wealth нужната сума е била 2,2 млн. долара.

Според Роб Уилямс, управляващ директор по финансово планиране на Charles Schwab, идеята за богатство комбинира както числа, така и емоции. Повишението на сумата, която се приема за праг на богатството, е символ както на увеличаването на цената на живот, така и на по-емоционалните възгледи на американците, смята той.

Колкото по-възрастен е човек, толкова по-голяма е дефиницията му за богатство, според проучването. Хората от т. нар. бейби бум поколение (родените между 1946 г. и 1964 г.) смятат, че за богатство са нужни 2,8 млн. долара, докато за тези от поколението Y (родените между началото на 80-те и средата на 90-те) сумата е 2,2 млн. долара. Като цяло малко повече от един на всеки петима американци посочва, че е „напът“ да стане богат, а 10% посочват, че вече са богати.

Средно нетно състояние, необходимо, за да се чувствате богати. Графика: Bloomberg LP Средно нетно състояние, необходимо, за да се чувствате богати. Графика: Bloomberg LP

На въпроса какво средно нетно състояние трябва да има човек, за бъде в състояние на финансов комфорт, американците посочват сумата от 778 хил. долара – голям спад спрямо миналогодишните резултати и близо до тези от 2022 г. На фона на ускорената инфлация през 2023 г. стойностите достигнаха 1 млн. долара – най-високото равнище от началото на проучването през 2017 г.

Представителите на поколението X (родените между 1965 г. и началото на 80-те), мнозина от които подкрепят финансово деца и възрастни родители, посочват най-голямата сума, необходима, за да се чувстват комфортно – 873 хил. долара. Това е с 12% повече от отговора на бейби бум поколението и с 20% над този на хората от поколението Y.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още