IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Все повече страни се замислят за рисковете от непроверени стоки

Досега изглеждаше, че европейските държави се опитват да саботират платформите, базирани в Китай, каза Габриела Руменова

21:30 | 16.08.24 г.

Все повече страни се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Това коментира Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „Ние потребителите“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria по повод южнокорейското изследване, според което токсични вещества се съдържат в продукти, продавани през Shein, AliExpress и Temu.

Това за пореден път потвърждава смисъла да се говори и да се разяснява в дълбочина какви последици могат да настъпят за потребителите при употребата на продукти с неясен произход или  рискови за здравето химични вещества, каза Руменова.

„Досега изглеждаше, че европейските държави се опитват да саботират платформи, базирани в Китай“, посочи тя. Последното изследване обаче идва от азиатска страна, която макар и член на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), не е част от Европейския съюз.

Руменова отбеляза, че е трудно да има контрол над тези стоки, особено когато говорим за дигитални пазари.

„Като потребители няма как да сме сигурни, че стоките са проверени, защото тези продукти най-вероятно отговарят на стандартите, заложени в държавите, от които идват, а стандартите за безопасност в ЕС са много по-високи. Купувайки директно от тези търговци, влизаме във връзка, без тя да е проследена от европейските институции, което им отнема възможността те да осъществят нужния контрол“, каза Руменова.

Според нея най-сигурно е, когато пазаруваме стоки, дори произведени от трети страни, да сме сигурни, че поне на територията на ЕС има представител на производителя, за да може той да гарантира за качеството и безопасността на продуктите.

Има регистър на доказано опасните забранени стоки в ЕС, отбеляза още тя. В него фигурират и продукти, които по един или друг начин са попаднали на европейския пазар. Руменова препоръча потребителите да проверят в този регистър дали продукт, който са си закупили или се канят да купят, фигурира, препоръча Руменова.

Вече говорим не само за дрехи, които са най-масово пазарувани през интернет, за които допускаме, че може да има рискове. Става дума за най-различни продукти – обувки, сандали, части от обувки с най-различни химични вещества, които могат да увредят нашето здраве, каза още Руменова.

Тя обърна внимание на това, че макар повечето стоки да идват от Китай, те се произвеждат в различни цехове. Голяма част от тях отговарят на европейските стандарти, защото се произвеждат за европейския пазар, каза Руменова.

Тя препоръча да се пазарува от платформи, базирани в страни от ЕС.

Руменова обърна внимание и на поръчването на електронни уреди, при които може да се стигне до късо съединение, пожари и други рискове. Тя призова потребителите да подават сигнал до институциите, ако има стока, за чиято безопасност имат съмнение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още