IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо до 10 г. ще се купуват повече лабораторни диаманти

Лабораторните диаманти вече съставляват 20% от общия пазар

21:45 | 14.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-малко от десет години ни делят от момента, когато потребителите ще купуват повече диаманти, отгледани в лаборатория, отколкото камъни, добити в мините. В момента произведените в лаборатория диаманти съставляват около 20% от общия пазар. Това каза Цветисиана Костова, водещ и редактoр, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria

Тя коментира напредъка на устойчивите алтернативи на диамантите, както и какви са прогнозите за развитие на пазара на лабораторно отгледани диаманти. Костова се позова на изказване на главния изпълнителен директор на Pandora A/S, който очаква, че до по-малко от десет години потребителите ще купуват повече диаманти, отгледани в лаборатория, отколкото камъни, добити в мините, тъй като все повече преценяват разходите и въздействието върху климата, когато купуват бижута.

„Александър Лачик заяви, че по негови оценки лабораторно произведените диаманти в момента съставляват около 20% от общия пазар“, посочи Костова.

През второто тримесечие Pandora е реализирала бижута с лабораторно отгледани диаманти на стойност 61 млн. крони (8,9 млн. долара), което е с 88% повече в сравнение с предходната година. Това обаче представлява само по-малко от 1% от общите продажби на компанията - съотношение, което Лачик се стреми да увеличи. До 2026 г. Pandora планира годишни продажби на диаманти, отгледани в лаборатория, в размер на 1 млрд. крони, или около 3% от общите приходи, каза той, като добави, че продажбите вероятно "ще продължат да растат с добър темп", сочат докладите на компанията. 

Миналата година базираният в Копенхаген бижутер въведе нова стратегия, за да престане да асоциира марката само с медальони, а вместо това да я разпознае като пълноценна бижутерийна марка. Предлагането на по-евтини диаманти на средната класа е ключова част от тази стратегия, казва Лачик, като изчислява, че производствените разходи за камъни, отгледани в лаборатория, са около една четвърт до една трета от разходите за добити диаманти.

По думите на събеседника се оказва, че дамите дори предпочитат лабораторно отгледаните диаманти, защото са добити по устойчив начин и щадят климата. Наред с това предлагането на по-евтини диаманти привлича вниманието на средната класа към закупуване на повече бижута, като това е в основата на нова кампания на Pandora, която цели марката да стане още по-разпознаваема. 

Активна е и развойната дейност в областта, като стремежът на компаниите е да се намират все по-малко енергоемки и евтини начини за  добиване на диаманти в лабораторни условия. Вече е огласен и нов метод за производство на диаманти с помощта на течни метали и газове при ниски температури, а тепърва предстои да видим какъв ще бъде ефектът от внедряването на този и още други нови методи и рационализации за производство на диаманти, каза още Костова. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още