IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-богатият 1% от хората в света са спечелили 40 трлн. долара за десетилетие

В Бразилия започва срещата на върха на Г-20, като ключова тема са данъците за свръхбогатите

09:56 | 25.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Най-богатият 1% от хората в света са увеличили благосъстоянието си с общо 42 трлн. долара през последното десетилетие, сочат данни на Oxfam, цитирани от AFP и разпространени днес преди срещата на Г-20 в Бразилия, където начело на дневния ред е темата за данъците за свръхбогатите.

Въпреки че тази сума е огромна, данъците за богатите са спаднали до "исторически ниски нива", допълва неправителствената организация и предупреждава за "неприлични нива" на неравенство, като останалата част от света е "оставена да се бори за трохи".

Бразилия превърна въпроса за международното сътрудничество в областта на данъчното облагане на свръхбогатите в приоритет на своето председателство на Г-20. Групата обединява най-големите икономики в света, които заедно представляват 80% от световния БВП.

Очаква се на срещата на върха тази седмица в Рио де Жанейро финансовите министри от Г-20 да постигнат напредък относно начините за повишаване на налозите върху свръхбогатите и за предотвратяване на избягването на данъчно облагане от страна на милиардерите.

Инициативата включва определяне на методики за данъчно облагане на милиардери и други лица с високи доходи. Очаква се предложението да бъде предмет на ожесточени дебати на срещата на върха в четвъртък и петък, като Франция, Испания, Южна Африка, Колумбия и Африканският съюз го подкрепят, а САЩ са твърдо против.

Oxfam нарече инициативата "истински лакмус за правителствата от Г-20" и ги призова да въведат годишен данък от поне 8% върху "екстремното богатство" на свръхбогатите. "Моментът за увеличаване на данъците за свръхбогатите е неоспорим", заяви Макс Лоусън, ръководител на политиките за разрешаване на въпросите, свързани с неравенството, в Oxfam International.

"Имат ли те политическата воля да постигнат глобален стандарт, който да постави нуждите на мнозина пред алчността на малцина от елита?", коментира той.

Oxfam изчислява, че сумата от 42 трлн. долара е близо 36 пъти по-голяма от богатството, натрупано от по-бедната половина от световното население. Въпреки това милиардерите "плащат данъчна ставка, равняваща се на по-малко от 0,5% от богатството им" в целия свят, посочват от организацията.

Почти четирима от всеки петима милиардери в света са от държава от Г-20, отбелязва Oxfam.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още