IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън остава извън челната тройка на най-високоплатените държавни лидери

Първото място е за премиер с годишна заплата от 1,6 млн. долара

10:15 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Henry Nicholls - Pool/Getty Images
Снимка: Henry Nicholls - Pool/Getty Images

Заплатите на президенти, министър-председатели и други държавни ръководители са далеч по-малки от тези на главните изпълнителни директори на големите международни корпорации. Графика на Visual Capitalist подрежда 10-те най-високоплатени лидери в света към юни 2024 г. по данни от различни източници.

Най-високоплатеният държавен ръководител е министър-председателят на Сингапур Лорънс Уонг с годишна заплата от над 1,6 млн. долара. Неговият годишен пакет от възнаграждение включва 13-та заплата и други придобивки.

На второ място е главният управител на Хонконг Джон Ли Ка-Чиу със заплата от 695 хил. долара. Длъжността му е създадена през 1997 г. при предаването на Хонконг от Обединеното кралство на Китайската народна република, като заменя длъжността губернатор на Хонконг, който е бил представител на британския монарх по време на британското управление.

Третото място се заема от президента на Швейцария Виола Амхерд с 530 хил. долара годишно възнаграждение.

Президентът на САЩ Джо Байдън е на четвърто място в класацията с 400 хил. долара годишно. На седмо място със заплата от 364 хил. долара е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Данните за Хонконг са към 2022 г. Всички данни са в американски долари и са приблизителни. Те варират през различните години в зависимост от промените в политиките, допълнителните привилегии и други компенсации.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още