IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са сред най-неудовлетворените в Европа от свободното време, с което разполагат

Най-доволни от свободното време, което им остава, са финландците, следвани от датчаните и словенците

15:29 | 28.06.24 г. 2
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Българите са сред най-неудовлетворените граждани на страните членки на ЕС от свободното време, с което разполагат, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2022 г.

Българите са оценили общото си задоволство от свободното време, което им остава, с 5,7 точки, като по-недоволни в ЕС са само жителите на Гърция, които дават оценка 5,5. След страната ни се нарежда Кипър с оценка от 6,2.

На обратния полюс, 11 страни членки на ЕС оценяват със 7 точки или повече общата си удовлетвореност от свободното време, което им остава. Най-доволни са финландците, които дават оценка 7,7, следвани от датчаните и словенците със 7,5.

Жителите на страните членки на ЕС дават средна оценка 6,8 на задоволството си от разполагаемото си свободно време по скала от 0 (напълно неудовлетворени) до 10 (напълно удовлетворени). Оценката е непроменена спрямо предишното допитване през 2018 г.

Допитването през 2022 г. е включвало общо 20 променливи, обхващащи теми от лично благосъстояние (задоволство от различни области на живота, положителни и отрицателни чувства като щастие, включване и самота) до социално и културно участие.

Домакинствата с деца, хората с по-ниско от средно образование и по-възрастните хора са по-доволни от свободното време, с което разполагат.

Домакинствата в ЕС без зависими от родителите си деца са по-доволни от разполагаемото си свободно време (7 точки), отколкото семействата със зависими деца (6,4 точки).

Изследването на задоволството от разполагаемото свободно време въз основа на образованието разкрива интересна тенденция – колкото по-образовани са хората, толкова по-недоволни са от свободното време, с което разполагат (6,6 точки). Задоволство от разполагаемото свободно време. Карта: Евростат Задоволство от разполагаемото свободно време. Карта: Евростат

Хората с по-ниско от средното образование са най-удовлетворени с оценка 6,9 точки.

От гледна точка на възрастта, най-високо задоволство от разполагаемото свободно време показват по-възрастните хора от 65 години нагоре с оценка от 7,6 точки, следвани от най-младите на възраст между 16 и 24 години със 7,1 точки. Хората на възраст между 25 и 64 години са най-неудовлетворени от свободното време, което им остава, с оценка от 6,4 точки.

Както през 2018 г., така и през 2022 г. мъжете и жените имат еднакво ниво на задоволство от разполагаемото си свободно време със средна оценка от 6,8 точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
fyodorovgb
преди 1 ден
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 ден
Това няма да го коментирам, само ще постна един цитат от разказът на Чудомир "Критик" : " ..Гледам дръгливия му гръб и си мисля: съвсем чистокръвен българин трябва да е този Тотьо Чушката все мърмори, все критикува, все не харесва и никой с нищо не може да му угоди..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още