IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена е най-добрият град за живеене в света за трета поредна година

Условията за живот по света са се подобрили частично през миналата година, но рисковете за стабилността остават, счита EIU

14:59 | 28.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Виена е смятана за един от най-красивите за посещаване градове в света, но също и непобедимото най-добро място за живеене.

Австрийската столица беше обявена за най-добрия град за живеене в света за трети пореден път в годишната класация на Economist Intelligence Unit (EIU), съобщава CNN.

EIU, сестринска организация на The Economist, класира 173 града в света по редица значителни фактори като здравеопазване, култура и околна среда, стабилност, инфраструктура и образование.

Виена оглави класацията за трета поредна година, като получи „отлични“ оценки в четири от петте категории – градът е оценен по-ниско само по показателя култура и околна среда заради липсата на значими спортни събития.

След австрийската столица се нарежда датската Копенхаген, която запазва второто си място, а швейцарският град Цюрих се изкачва от шесто място и заема трета позиция тази година.

Австралийският град Мелбърн отстъпва от трето на четвърто място, а канадският Калгари разделя петото място с швейцарския град Женева.

Ванкувър в Канада и Сидни в Австралия са поставени на седмото място, а Осака в Япония и Оукланд в Нова Зеландия допълват топ десет като си поделят деветото място.

Макар че Западна Европа се представя добре с 30 града със среден резултат 92 от максимални 100 точки, регионът отбелязва цялостен спад в оценките за стабилност, който се дължи на „нарастващите случаи на разрушителни протести“ и престъпност.

Хонолулу, който е поставен на 23-то място, е най-високо класираният американски град, а Атланта, щата Джорджия, се придвижва с четири места до 29-та позиция.Лос Анджелис продължава да отстъпва в класацията до 58-мо място тази година, а Ню Йорк е поставен на 70-то място.

Северна Америка е постигнала най-високия среден резултат за образование, но оценките за инфраструктура са по-ниски в сравнение с предишната година в Канада заради „острата жилищна криза“, която засяга редица области.

„Положението е особено тревожно в Австралия и Канада, където наличностте от имоти под наем са на най-ниското си историческо ниво, а покупните цени продължават да растат въпреки повишаването на лихвите“, посочва се в доклада.

Ванкувър отстъпва в класацията, макар че остава в топ десет, а Торонто, който заемаше девето място през 2023 г., сега изпада от първата десетка и заема 12-та позиция.

Британската столица Лондон е на 45-то място сред най-добрите градове за живеене в света.

В Азия Хонконг отчита най-голямо подобрение в оценките спрямо миналата година, като се изкачва от 61-во на 50-то място благодарение на подобряването в оценките си за стабилност и здравеопазване. Абу Даби и Дубай се изкачват в класацията. Саудитската столица Рияд, както и градовете Джеда и Ал Кобар в Саудитска Арабия, също отбелязват значителен напредък.

В същото време израелската столица Тел Авив отчита един от най-големите спадове, като отстъпва с 20 места до 112-то място заради войната с „Хамас“.

Най-добрите градове за живот в света през 2024 г. Карта: Bloomberg LP Най-добрите градове за живот в света през 2024 г. Карта: Bloomberg LP

„Условията за живот в света са се подобрили частично през миналата година, но рисковете за стабилността остават“, коментира Барсали Бхатачаря, заместник-директор в EIU. „Все още високата инфлация наред с високите лихвени проценти и други икономически проблеми доведоха до още една година на чести протести в света“, допълва той.

Няма особени промени в дъното на класацията. Дамаск в Сирия остава най-лошото място за живеене в света, следван от Триполи в Либия, Алжир и Лагос в Нигерия.

Авторите на изследването отбелязват, че нито един от четирите града в дъното на класацията не е постигнал подобрение в общата си оценка спрямо 2023 г.

„Откакто провеждаме изследването си, има повече случаи на граждански безредици и демонстрации в света, като протестите в университетски кампуси в САЩ. Това е признак за запазващия се натиск върху условията за живот, който вероятно няма да се смекчи в близко бъдеще“, смята Бхатачаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още