IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е най-скъпият град в света за живот на чужденци

Най-евтини са градове в Нигерия, Пакистан и Киргизстан, сочи доклад на компанията Mercer

10:04 | 18.06.24 г.
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Най-големите финансови центрове в Азия отново заемат първите места в класация на компанията Mercer на най-скъпите градове за живот на работещите в тях чужденци, пише CNBC.

Хонконг е най-скъпият град за живот на чужденците, следван от Сингапур и Цюрих, показва класацията Cost of Living City Ranking за 2024 г.

Четири швейцарски града също попадат в десетката – Цюрих, Женева, Базел и Берн, а Ню Йорк е поставен на седмо място.

В топ пет няма промяна спрямо предходната година, но Лондон се изкачва до осмото място спрямо 17-а позиция миналата година.

Топ десет на най-скъпите градове за чужденци:

Хонконг

Сингапур

Цюрих

Женева

Базел

Берн

Ню Йорк

Лондон

Насау, Бахамски острови

Лос Анджелис

Допитването сравнява разходите за живот при над 200 стоки във всеки от изследваните 226 града, включително цените на жилищата, транспорт, храна, дрехи, домакински уреди и развлечения.

Ню Йорк е използван като бенчмарк, а валутните колебания са били измерени спрямо американския долар.

Градове в Нигерия, Пакистан и Киргизстан са най-евтините за живот на чужденци, като Лагос и Абуджа в Нигерия отбелязват спад със съответно 178 и 86 места и заемат съответно 225-о и 226-о място в класацията.

Космически жилищни пазари

Високата инфлация и растящото икономическо и геополитическо напрежение тласкат нагоре цените на жилищата, на комуналните услуги, местните данъци и образованието, сочи докладът на Mercer.

„Високите разходи за живот може да накарат хората да променят начина си на живот, да ограничат разходите за стоки от неосновна необходимост или дори да не успеят да посрещнат основните си нужди“, коментира Ивон Трабър, глобален ръководител на мобилността в компанията.

Освен Насау, Бахамски острови, всички останали градове в топ десет отчитат ръст на цените на жилищата спрямо 2023 г., като в Хонконг и Сингапур той достига 8%, в Ню Йорк жилищата са поскъпнали със 7%, а в Цюрих – с 6%.

„Между 2023 и 2024 г. имаше голяма волатилност в тези разходи в цял свят, като цените на жилищата под наем варират значително между градовете“, сочи докладът.

Цените растат и защото предлагането на жилища не успява да отговори на търсенето.

„Тези разходи могат да бъдат особено предизвикателни в райони с висок ръст на населението или с ограничени наличности от терени за строителство. Други фактори като строителните разходи и цените на терените също може да засегнат достъпността на жилищата“, отбелязват авторите на доклада и допълват, че това ще остави служителите с по-малко налични доходи за други разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още