IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заслужава ли Мъск заплащането си от 56 млрд. долара в Tesla?

За многобройните му почитатели той си е заслужил всеки цент и акционерите са съгласни

16:09 | 16.06.24 г. 1
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск може, за пореден път, да получи своето.

Неговата сделка за възнагражденията на стойност до 56 млрд. долара в зависимост от цената на акциите на компанията, която беше подкрепена от акционерите, е 75% от всички разходи за училища в Англия за 2024-2025 г. (60 млрд. паунда) и около една четвърт от бюджета на Националната здравна служба (192 млрд. паунда), пише ВВС.

За многобройните му почитатели Мъск си е заслужил всеки цент и акционерите са съгласни с близо 72% от гласовете в подкрепа на сделката.

Компаниите му включват Tesla, SpaceX, X (бившата Twitter), Starlink, Neuralink и X.ai, последния му AI проект.

Може да се каже, че Tesla отвори пазара в САЩ за електромобили, SpaceX изпрати неотдавна най-мощната ракета в света в Космоса, а мъжът, който прие да стане първият човек с имплантиран микрочип на Neuralink в мозъка си, сега може да контролира компютър, използвайки мислите си.

Днес въпросът за 56 млрд. долара е щеше ли този портфейл от компании да бъде успешен без Мъск?

Растежът на Tesla

Може да се каже, че сделката за заплащането на Мъск всъщност беше за оставането му в Tesla.

Преди 2018 г., когато възнаграждението беше договорено от борда на компанията, имаше слухове за бъдещето му в производителя на електромобили.

Сделката беше структурирана така, че ако не постигне определени цели като пазарна стойност на Tesla, продажби и основна печалба, Мъск няма да получи никакво заплащане.

Но по това време той едва ли се е ровил зад дивана за случайно изпаднали пари, тъй като състоянието му се оценяваше на близо 20 млрд. долара, според класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света за 2018 г.

Но ако постигнеше някои цели, възможното му възнаграждение ставаше астрономическо.

В интерес на истината Мъск постигна поставените му цели. Например пазарната стойност на Tesla нарсна от 54 млрд. долара на 650 млрд. долара, колкото целта, определена в първоначалната сделка. Впоследствие тя намаля до 570 млрд. долара.

Профилът на Мъск

Когато Tesla изпита колебания през 2022 г., причината според някои съобщения беше, че Мъск е пренасочил вниманието си към Х, затова неговото отсъствие, а не присъствието му е предизвикало проблем.

Неговият профил несъмнено добавя огромна стойност към тези компании.

Мъск не вярва в комуникационните екипи и предпочита вместо това да осведомява подробно своите 187 млн. последователи направо в социалната му мрежа.

Той генерира безкрлайни новинарски заглавия в цял свят, седнал зад клавиатурата си, и може да се каже, че много малко хора имат такава власт – публичност, която не може да се купи с пари.

Той има и огромно политическо влияние – срещал се е с редица световни лидери, включително китайския президент Си Дзинпин. Твърди, че е говорил с руския президент Владимир Путин по телефона и веднъж предаваше на живо разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Той е яростен и взискателен ръководител, работохолик, който не приема „не“ за отговор. Бивши служители казват, че дори най-посветените сред тях прегарят, докато той не.

Доли Синг, която работила в SpaceX за Мъск между 2008 и 2013 г., сподели преди време пред ВВС, че той е „невероятен ръководител“. „Ако не беше така,  нямаше да постигне толкова неща“, каза тя през 2022 г. Но също така призна, че работата за него е „изтощителна“.

Рискован бизнес

Макар че акционерите подкрепиха пакета с възнаграждения на Мъск, правни експерти твърдят, че не е ясно дали съдът, който блокира сделката, ще приеме прегласуване и ще позволи на компанията да възстанови заплащането му.

Но бившият поддръжник на Tesla Стив Уестли коментира по-рано тази година пред ВВС, че задържането на Мъск не е необходимост.

„Илон е уникален визионер..., но не зная дали това означава, че е от съществено значение за управлението на някоя от всички тези компании днес“, отбеляза той. „Никой не остава на върха завинаги, особено когато се опитваш да управляваш седем компании наведнъж“, допълни Уестли.

А зад всички успехи при Мъск имаше и провали. Години наред Tesla изобщо не излизаше на печалба, после туит за това, че компанията ще стане частна предизвика финансов хаос, който завърши с разследване от регулаторните органи и доведе до оттеглянето му като главен изпълнителен директор.

Двама бивши служители споделят пред ВВС, че загубили работата си и професионалната си репутация, след като си позволили да изразят притеснения за безопасността в Tesla.

Компанията за електромобили почти фалира. Не всички изстрелвания на ракети от SpaceX бяха успешни и всеки провал струваше на компанията милиони долари. Чипът на Neuralink започна да дава дефекти малко след имплантирането му, въпреки че оттогава те бяха поправени.

Мъск заяви неотдавна, че Starlink е разбита дори финансово, но Bloomberg публикува доклад, според който той е подценил огромните разходи около изстрелването на мрежата ѝ от спътници.

Но САЩ имат различно виждане за рискованите бизнес начинания.

„Американският пазар е не само огромен, а и по-предразположен към големи начинания“, казва Мустафа Сюлеман, съосновател на Google DeepMind, който неотдавна се присъедини към Microsoft.

Ако Мъск е бил наранен от провалите, не го показва. Той говори на висок глас, доминиращ е и непокорен. Каза, че е изпратил торта на съдията в Делауър, който се опита да блокира сделката за възнаграждението му в Tesla.

На нея била изписана любимата му фраза: vox populei, vox dei – глас народен, глас Божи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 седмица
Този въпрос би трябвало да касае единствено него и акционерите на Тесла.Все едно някой да ви държи сметка що плащате еди колко си на управител на ваша си фирма.Аман от комунистическо мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още