IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: Ръстът на заплатите е мотор за повишаване на раждаемостта

За последните четири години в страната са се върнали повече българи, отколкото са я напуснали, коментира икономистът

12:25 | 13.06.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Повишаването на заплатите и връщането на българи от чужбина са основните причини за „обръщане“ на демографската ситуация в страната. През 2023 г. почти не се наблюдава разлика в населението спрямо предходната година, при обичайно значително намаляване през предишните. Това стана ясно от думите на Георги Ангелов, старши икономист на „Отворено общество“, пред Nova News. За него обаче ръстът на заплатите е водещата причина за промяната.

„За мен това е основният мотор, защото при другите фактори – детски градини, педиатри, лични лекари – все още има проблем“, каза той. Въпреки че няма подобрение по отношение на тази социална структура и качеството на живот, заплатите растат, особено заради дефицита на кадри.

„Като няма хора, бизнесът е длъжен да вдига заплатите, за да привлече кадри“, каза той.

„Много добре си спомняме как преди 20-30 години в България икономическата разруха, банковата криза и ниските заплати доведоха до спад на раждаемостта и огромен ръст на емиграцията”, посочи Ангелов и отбеляза, че това е довело до емиграцията на 1 млн. българи.

„Съответно това намалява директно населението. Когато хората нямат пари и нямат доходи – раждаемостта пада. И двата фактора действаха в тази посока много години“, каза той.

„Сега обаче виждаме нещо много интересно – заплатите започнаха да растат с по-добри темпове, изпревариха инфлацията и виждаме средна заплата над 2000 лв. устойчиво в България, в София – към 3000 лв. Това не са тези заплати по 50-100 долара, които бяха преди четвърт век и това обръща раждаемостта“, отбеляза Ангелов. Той обаче подчерта, че заплатите в България все още са ниски.

Икономистът коментира и че за последните четири години в страната са се върнали повече българи, отколкото са я напуснали, което се случва за първи път от 35-40 години.

Ангелов изрази очакване покупателната способност на населението реално да се повиши, което ще се отрази позитивно и на демографията.

Все пак не трябва да забравяме, че за да има деца, трябва да има детски градини, лични лекари, педиатри. Предстоят много неща, за да можем дългосрочно да обърнем демографската тенденция, но имаме много голям напредък през последните 20 години, каза още Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 седмици
Съгласен съм, но за лекарите е прав. Не е нормално личният ми лекар да ми казва че задължително трябва да подпиша договор , с който се задължавам на всяко посещение да му давам по 1% от текущата МРЗ и за децата и за възрастните. Къде отиде безплатното детско здравеопазване? В крайна сметка държавата чрез НЗОК ме рекетира т.к. за някои манипулации ми трябва направление само от личен лекар. Болничен също .... Ами ако ги нямам какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още