IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пръв път в историята има толкова свръхбогати, колкото сега

Общо 15 души в света са със състояние от над 100 млрд. долара - исторически връх, а общото им богатство възлиза на 2,2 трлн. долара

10:27 | 17.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Клубът на най-богатите в света има 15 членове със състояние от над 100 млрд. долара – най-голям брой от когато и да е било на фона на вълната инвеститорски интерес към изкуствения интелект, луксозните стоки и геополитическите промени.

Общото нетно състояние на 15-имата е нараснало с 13% тази година до общо 2,2 трлн. долара, показват данни от индекса Bloomberg Billionaires Index. Темпът на ръст изпреварва инфлацията, както и широкия фондов пазар. Помежду си те държат една четвърт от богатството на 500-те най-богати хора на света.

И макар всеки един от милиардерите да е минавал прага от 100 млрд. долара и преди, това е първият път, в който всички те наведнъж са над тази граница. Наследницата на империята L’Oreal Франсоаз Бетенкур Мейерс, основателят на Dell Technologies Майкъл Дел и мексиканският милиардер Карлос Слим достигнаха до ключовата сума през последните пет месеца, движейки се около нея.

Франсоаз Бетенкур Мейерс. Снимка: Bloomberg LP Франсоаз Бетенкур Мейерс. Снимка: Bloomberg LP

70-годишната Бетенкур Мейерс през декември стана първата жена, която е натрупала 12-цифрено богатство, след като акциите на козметичната ѝ компания отбелязаха най-добрата си година от 1998 г. Тя се нарежда на 14-о място в индекса на милиардерите с нетно състояние от 101 млрд. долара.

Състоянието на 59-годишния Дел също наскоро мина прага от 100 млрд. долара, след като интересът към изкуствения интелект и свързаното му оборудване вдигна цената на акциите на Dell Technologies до нови рекорди. Той сега се намира на 11-о място в класацията на Bloomberg със състояние от 113 млрд. долара.

Майкъл Дел. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Майкъл Дел. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Новите членове на клуба включват 84-годишния Слим, който е на 13-о място със 106 млрд. долара състояние. Най-богатият човек в Латинска Америка е прибавил около 28 млрд. долара към нетното си състояние през 2023 г. благодарение на мексиканското песо, което помогна акциите на компаниите в бизнес империята му, простираща се от строителство до ресторанти.

Карлос Слим. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg Карлос Слим. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Има и някои добре познати имена, които се завръщат в списъка. 61-годишният Гаутам Адани наскоро се завърна в клуба, след като атака с продажби на късо го направи човека с най-големи загуби през 2023 г. Акциите на неговата Adani Enterprises обаче поскъпнаха с увеличаването на фокуса на международните инвеститори към индийския бизнес.

Начело на милиардерите отново е основателят и главен изпълнителен директор на гиганта в луксозния сектор LVMH Бернар Арно с нетно състояние от 222 млрд. долара. Основна част от богатството му идва от активите му в компанията.

На второ място е основателят на Amazon.com Джеф Безос с нетно богатство от 208 млрд. долара, което се дължи на собствеността му върху най-големия в света онлайн търговец на дребно. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск пък е с нетно състояние от 187 млрд. долара и е трети в индекса. Богатството му, което намаля с над 40 млрд. долара тази година, се състои основно от дела му в най-високо оценяваната автомобилна компания в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още