IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за избора на осветителни тела в банята?

Банята се е превърнала в мястото, където се грижим за външния си вид, релаксираме в ароматна вана с етерични масла или се приготвяме за деня си

15:15 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Изображение: магазини Орион
Изображение: магазини Орион

В днешно време банята не се използва само за къпане. Тя се е превърнала в мястото, където се грижим за външния си вид, релаксираме в ароматна вана с етерични масла или се приготвяме за деня си. Затова е важно да имаме подходящото осветление. В следващата статия ще ви споделим няколко съвета относно избора на лампи за мокрото помещение, с които да увеличите комфорта.

Кои са най-предпочитаните видове осветителни тела за баня?

Ако разгледате сайта на магазини Орион - lightluxury.bg ще забележите, че има модели, които са по-популярни от други. Причините са много, от една страна някои от тях подхождат на по-голям спектър от мебели и дизайни, от друга пък някой са в изключително атрактивна форма и биват поставяни за акцент. Нека разгледаме кои са тези осветителни тела за баня.

  • Лунички. Безспорно най-желаните осветителни тела за банята си остават луничките. Обикновено те се вграждат в тавана, като освен че осветяват много добре, са изключително стилни и красиви. Също така могат да бъдат монтирани в душ кабината, около шкафа с огледалото и на други места.
  • Аплици. Ако търсите модерно решение за мокрото помещение у дома, аплиците определено са добър избор. Има една подробност, на която трябва да обърнете внимание. Важно е  аплиците да са монтирани малко по-високо от нивото на очите. Най-добрият вариант е аплик под формата на пура или топка, монтиран около или над огледалото. Светлината при аплиците в банята е хубаво да осветява добре лицето като така са по-полезни във функцията, която извършват в банята.
  • Плафони. Макар и по-рядко употребявани в банята, плафоните са едни от най-популярните видове лампи заради достъпността и функцията им. Те са подходящи за добро общо осветление в помещението.

Кои са основните неща, с които трябва да се съобразите при избора на осветление за баня?

Влагоустойчивост/водоустойчивост

Когато става въпрос за банята, не малко важен параметър при избор ана осветителни тела се явява влагоустойчивостта на тези елементи. Също така важно е и да се спазват определени отстояния от източниците на пръски и струи вода като част от стандартите за монтаж.

Всеки електроуред, който притежава устойчивост на влага, се обозначава с определен рейтинг по IP стандарт (Ingress Protection).

Той обикновено се състои от две числа, като първото показва нивото на защита от проникване на дребни частици или предмети в самата лампа, а второто отговаря за влагозащитеността на дадената лампа. Например: IP67 - колкото по-висока е стойността изписана след IP, толкова по-голяма защита има вашето осветително тяло.

Така IPx0 (където x замества първото число, което не ни интересува в случая) означава незащитен от влага. IPx1 притежава защита срещу вертикално падащи капки, а IPx6 обозначава защита срещу временни наводнения. IPx9 е най-високата степен. Ако тялото е маркирано с нея, това ще рече, че то има защита срещу струи гореща вода под високо налягане.

Изображение: магазини Орион Изображение: магазини Орион

Бюджет

Преди да се впуснете в закупуване за осветление за баня, трябва да се съобразите със семейния бюджет. Ако искате само да подмените някои лампи, тогава финансовото ви състояние няма да е от такова значение.

Но ако планирате да добавите вградено осветление и да промените изцяло облика на банята, тогава може да се наложи да отделите повече средства за това начинание. В такъв случай е важно да изчислите стойността на проекта и да проверите дали банковата ви сметка ще издържи на това изпитание.

Видове осветление

Не трябва да забравяте, че има различни видове осветителни тела. В банята обикновено се използва насочваща светлина, регулираща се светлина и общо осветление.

Преценете какви лампи можете да комбинирате и къде ще ги поставите. Определете ключови за това места, като например около мивката и огледалото, до шкафчето (ако има такова), по протежение на тавана, на стената и т.н..

Оглеждащият се трябва да бъде добре осветен

Всяка баня трябва да има огледало. То е задължителна част от декора. Когато влизаме в мокрото помещение, първото нещо, което правим, е да се огледаме в огледалото.

Именно заради това е от особено значение светлината в близост до него да е достатъчна и лицето ви да е добре осветено. Най-често се монтира лампа над самото огледало, която е насочена под определен ъгъл, така че да осветява добре отражението ви в огледалото.

По-добър вариант би бил да поставите осветителни тела от двете страни на огледалото. Така светлината ще бъде равномерно разпределена и няма да пада сянка върху част от лицето ви. Това може да бъде изключително неприятно, когато си почиствате лицето или се гримирате.

Цветът на плочките оказва влияние върху интензитета на осветление в стаята

Всяка стая има нужда от общо осветление, монтирано на тавана, което да осигурява разпръсната светлина. То се явява основното осветление в помещението и е важно да го изберете внимателно. Формата и дизайнът на лампите в банята зависят изцяло от вас, но трябва да имате предвид, че цветът на плочките може да има огромен ефект върху интензитета на осветлението.

При по-тъмните и матовите плочки се забелязва по-малко отразяване на светлината. Това означава, че ако банята ви е с тъмни плочки, трябва да увеличите броя осветителни тела, както и интензитета на осветление, за да сте сигурни, че помещението ще бъде добре осветено.

Що се отнася до цвета (спектъра) на светлината, търсете такава, която е най-приятна за вашето възприятие. Не забравяйте за лампа за огледало, особено ако това е мястото, където се гримирате сутрин и се отдавате на вечерната си рутина.

Последна актуализация: 15:15 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още