IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещините в Европа могат да изпратят туристите към по-прохладни места

Дестинации като България, Чехия и Дания наблюдават скок в интереса от страна на туристите

11:00 | 19.07.23 г. 3
Снимка: Gaia Squarci/Bloomberg
Снимка: Gaia Squarci/Bloomberg

Промени в Южна Европа

Туристи в Рим разказват пред Ройтерс, че биха помислили добре преди да резервират пътуване до там отново през юли, тъй като в момента се опитват да се охлаждат и да намерят климатизирани места за почивка.

„Бих дошла, когато е по-хладно. Само юни, април“, коментира Далфна Нибур, американска туристка, която е на почивка в Рим заедно със съпруга си. По думите ѝ жегата прави посещението ѝ неприятно.

Това са лоши новини за икономиката на Италия, която разчита значително на големия летен трафик от посетители.

Италианското министерство на околната среда тази година предупреди в доклад, че чуждестранните туристи в бъдеще ще пътуват повече през пролетта и есента и ще избират по-хладни дестинации.

„Балансът ще е отрицателен и защото част от италианските туристи ще допринесат за потока от международен туризъм към по-малко горещи страни“, гласи докладът.

Някои се надяват, че промяната ще бъде просто разлика в трафика, а не намаляването му.

В Гърция, където пристигащите от чужбина посетители са се увеличили с 87,5% на годишна база между януари и март, пренаселеността през лятото измъчва горещите туристически точки като остров Миконос.

Засиленият туризъм през зимата, пролетта и есенните месеци може да облекчи този проблем и да компенсира потенциалното лятно забавяне, твърди гръцкото министерство на околната среда.

Властите в Гърция затвориха Акропола в Атина през най-горещата част от деня в петък, за да опазят туристите.

В Испания голямото търсене на почивки се очаква в крайбрежните дестинации в северната част на страната и по туристическите острови, където летните температури обикновено са по-ниски, гласи доклад на националната туристическа асоциация Exceltur.

Испанците Даниел Отеро и Ребека Васкес, които са на посещение в Билбао, посочват, че може да преместят ваканцията си за юни следващата година, когато ще бъде по-хладно и по-удобно.

За Елшой летата в Южна Европа може да са минало. Тя твърди, че вместо това ще обмисли почивка в родната си Норвегия, допълвайки: „Не искам да имам ваканция, на която отново ще съм с главоболие и замаяна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 11 месеца
БОООЖЖЖЕЕЕЕЕЙЙЙ "температурите са достигнали около 35 градуса по Целзий"??? След като се убедиха на практика че могат да накарат биомасата да повярва как лека настинка е смъртоносна пандемия, сега ще я програмират със същата лекота да вярва как нормална, типична, ежегодна лятна температура е "АДСКА ЖЕГА". "Метеоролози прогнозират, че в следващата седмица температурите могат да надминат сегашния рекорд в Европа от 48,8 градуса" а може и да не надминат, ама нали вече остана в гладките мозъчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Minka
преди 11 месеца
Пълни глупости, Рим си е пълен, Италия си е страхотна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Ever
преди 11 месеца
Сега в крайна сметка в България има невиждани горещини или е прохладно място?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още