IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Струва ли си да инвестирате в бизнес в България през 2023 г.?

Има редица фактори, които правят страната желана дестинация за бизнес

15:00 | 24.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stoyan Kolev/Unsplash
Снимка: Stoyan Kolev/Unsplash

Много инвеститори смятат, че България е привлекателно място за евтини инвестиции поради правителствените стимули за нови инвестиции. Данъците върху доходите на бизнеса и физическите лица са ниски и стабилни, а заплатите в страната са сред най-ниските в ЕС. България има най-ниското ниво на производителност на труда в ЕС, а бързото намаляване на населението в страната може да влоши ситуацията.

За период от шест години (2021-2026 г.) България ще получи 6,2 млрд. евро от средствата за възстановяване на ЕС след COVID, за да инвестира във възобновяема енергия, цифровизация и развитие на частния сектор.

Страната планира да се присъедини към еврозоната, а с преминаването към еврото може да избегне валутните колебания и да спести пари при трансакциите с основните си европейски търговски партньори.

Няма законови ограничения за чуждестранната собственост или контрол върху предприятия. Чуждестранните инвеститори не подлежат на проверка или други ограничения и не се третират по-различно от местните дружества. Софтуерната индустрия, ИТ поддръжката и аутсорсингът на бизнес процеси са в подем. Много американски и европейски корпорации, особено тези, които работят в областта на ИТ и бек-офис аутсорсинга, имат бизнес в България, създавайки глобални и регионални центрове за услуги. Напоследък американските и международните инвеститори са привлечени и от автомобилната индустрия.

Чуждестранните инвеститори все още се опасяват за върховенството на закона в България. В допълнение към широко разпространената корупция инвеститорите посочват допълнителни проблеми като пречки пред инвестициите, като например липсата на сигурност поради честите промени в регулаторната и законодателната рамка, периодичните опити за анулиране на дългосрочни държавни договори и бавната правна система.

Какво е обещаващо за инвестирането в България?

Съществуват няколко възможности за просперитет на компаниите в България. Ниската ставка на корпоративния данък, около 70-те спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, ниският данък върху доходите на физическите лица, ниските заплати и бизнес разходи, ниските социалноосигурителни вноски, както и висококвалифицираната, добре мотивирана, гъвкава и многоезична работна сила са само някои от тези предимства.

Поради тези фактори България е желана локация за бизнеса на KazinoEkstra и за много други видове компании.

България е пълноправен член на ЕС

Установявайки присъствие в България, получавате достъп до европейския пазар и печелите изгодни търговски предимства.

Поддържане на стабилна икономика

През последните пет години БВП на България се е увеличавал всяка година, с изключение на годината на епидемията.

Левът е стабилна валута

Курсът на лева е фиксиран спрямо еврото, което е още едно предимство. В резултат на това неговата волатилност и стойност са силно предвидими. Въпросът дали еврото е добра валута, или не, няма да бъде разглеждан тук.

Евтини данъци

Със ставка от 10% България има една от най-ниските ставки на данъка върху физическите лица и корпоративния данък в Европа, което я прави скрит данъчен рай. С 5% данък върху дивидентите и капиталовите печалби ефективната данъчна ставка върху годишната печалба на компанията ще бъде под 15%. 

Банкови сметки и други възможности за плащане в България

Можете да получите достъп до европейската банкова система, като откриете банкова сметка в България. Банковата система в България е надеждна. Гарантирани са банковите депозити в размер до 100 хил. евро. На разположение са и доставчици на услуги за обработка на плащания като Stripe и PayPal. Налични са също така сметки на Wise и Revolut.

Предимства както за евтин живот, така и за стартиране на бизнес

Ниските разходи за живот са още едно предимство за създаване на бизнес в България. В резултат на това ще харчите по-малко пари. Цените на наемите на търговски и жилищни площи в България са много достъпни. Можете да стартирате бизнеса си само за седмица-две, и то без никакви разходи. Създаването на бизнес може да бъде делегирано и на представител в друга юрисдикция с помощта на пълномощно.

Възползвайте се от ниски разходи за труд и компетентна, двуезична работна сила

В сравнение с други европейски държави разходите за труд и социално осигуряване в България са доста ниски. Разходите за наемане на най-добрите кадри, особено в областта на информационните технологии, са ниски. Това е още една добра новина за започване на бизнес в България.

Възможност за закупуване на недвижими имоти в България

Покупката на имот в България като гражданин на държава извън ЕС обикновено е забранена. Въпреки това ако създадете фирма, можете да използвате този субект за закупуване на имот.

Последна актуализация: 15:03 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още