IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сухото и топло време в началото на годината може да остави италианките без мимози на женския празник

Заради намалялото предлагане цените на големите букети надхвърлят 20 евро

17:47 | 08.03.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Празненствата в Италия по повод Международния ден на жената може да бъдат осуетени заради суша, която е намалила производството на жълтите мимози - традиционен подарък за случая, пише Ройтерс.

Реколтата от мимоза е намаляла с една трета, тъй като по-малкото дъждове и по-високите от обичайното температури са принудили производителите да оберат цветята по-рано, съобщи асоциацията на земеделците Coldiretti в комюнике.

Освен това по-високите разходи за енергоносители заради войната в Украйна са оскъпили значително съхраняването на ароматните цветя в хладилни помещения, допълва асоциацията.

Седмиците на сухо време през зимата в началото на 2023 г. засилиха опасенията, че Италия ще бъде изправена пред ново извънредно положение през лятото за втора поредна година.

Намалялото предлагане на мимози тласна нагоре цените и големите букети се продават за над 20 евро, съобщава Coldiretti.

Това на свой ред е довело до рязък ръст на кражбите на цветя от разсадници от не толкова заможни хора, решени да не разочароват жените в живота си.

Мимозите, които пристигат в Италия за първи път през 19-и век, са избрани за символа на страната за Международния ден на жените през 1946 г., годината след края на Втората световна война.

Изборът е направен от двама членове на антифашистка организация, за да въплъщава силата на жените, енергията и постоянството им.

Международният ден на жените е отбелязан за първи път през 1911 г. в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, когато над един милион души се включват в шествия, за да подкрепят правата на жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още