IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на икономиката срива състоянието на най-богатите китайци

Доларовите милиардери в страната са намалели с 239-има до 946 души тази година

17:48 | 08.11.22 г.
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Състоянието на супербогаташите в Китай се е сринало с най-много от над две десетилетия тази година на фона на войната между Русия и Украйна, мерките за нулев COVID на Пекин и спада на фондовите пазари в континенталната част и в Хонконг, показва годишна класация на най-богатите хора в страната, публикувана във вторник и цитирана от Ройтерс.

Класацията на списание Hurun, която подрежда най-богатите хора в Китай с минимално нетно състояние от 5 млрд. юана (692 млн. долара), показва, че само 1305 души са преминали прага тази година, спад с 11% спрямо 2021 г. Общото им богатство е достигнало 3,5 трлн. долара, също понижение с 18 на сто.

В същото време броят на хората със състояние от 10 млрд. долара е намалял с 29-има до 56 души, а броят на доларовите милиардери се е свил с 239-има до 946 души тази година, пише още списанието.

„Тази година отбелязваме най-големия спад в класацията Hurun China Rich за последните 24 години“, коментира Рупърт Хугеверф, президент и главен изследовател на компанията за анализи Hurun Report, която съставя класацията.

Перспективите пред световната икономика тази година са силно повлияни от войната в Украйна и забавянето на икономическия растеж в Китай, което на свой ред беше задълбочено от ултрастрогите COVID политики в страната и продължителния спад на имотния пазар.

Двегодишните регулаторни ограничения, които нанесоха удар на най-големите технологични имена в Китай като Alibaba Group и Tencent Holdings, и притесненията, че президентът Си Дзинпин ще пожертва растежа за сметка на идеологията през третия си мандат също натежават върху доверието на инвеститорите, като фондовите пазари в Хонконг и в континенталната част отбелязват спад в последните седмици.

Състоянието на Ян Хуейян, бизнесдамата зад Country Garden Holdings, която подобно на много други китайски строителни компании се бори с дългови проблеми, е намаляло с 15,7 млрд. долара, което е най-големият спад в класацията през 2022 г.

Джун Шаншан, чиито листнати на борсата компании са Nongfu Spring за бутилиране на вода и Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise за разработване на ваксини, оглавява класацията за втора поредна година с ръст на богатството от 17% до 65 млрд. долара.

Основателят на TikTok и собственик на ByteDance Джан Имин е на второ място, но състоянието му е намаляло с 28% до 35 млрд. долара заради спада в оценката на ByteDance. На трето място е Дзън Юцюн, президент на гиганта при батериите CATL.

Основателят на Tencent Пони Ма отчита втория по големина спад на богатството с 14,6 млрд. долара на фона на понижаването на цените на технологичните акции. Той заема пето място в класацията. Основателят на Alibaba Джак Ма и семейството му губят четири позиции и заемат девето място тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още