Швейцарският хранителен гигант Nestle представи веган версията на един от най-популярните си десерти - KitKat, съобщава Bloomberg. Проучванията на компанията са показали, че има интерес към подобни варианти, а и очакванията им са пазарът на веган шоколад, който в момента е на стойност 533 млн. долара, да се утрои през следващите 10 години.
Много традиционни производители на шоколад вече заменят млякото с растителни продукти, включително и Lindt, която представи веган версия на своите прочути великденски зайчета, произведени с овесено мляко. Mars също има веган версия на кокосовия си десерт Bounty, а миналата година и Cadbury представи веган версията си на своя бранд Dairy Milk.
При тестовете за формулата на веганския KitKat са били пробвани различни растителни млека - овесено, соево и бадемово, но в крайна сметка технолозите са се спряли на оризово мляко.
Nestle има големи надежди за своя KitKat V и като начало стартира продажбите в 15 европейски държави, включително и Великобритания. Производството му ще бъде в Хамбург.
Лошата новина за компанията обаче е по-високата цена на този десерт спрямо оригинала, посочва още Bloomberg. В пробни продажби във Великобритания веган версията се продаваше за 90 пенса, спрямо 60-70 пенса на оригиналната версия. В момент на висока инфлация, високи сметки и опасения за икономическа криза, по-високата цена може да спъне търсенето.
От Nestle уточняват, че производството на шоколад с растителни млека е по-скъпо, а и се правят специални проверки, които да гарантират, че няма следи от мляко в този шоколадов десерт. Това е от съществено значение за хора, които имат алергии и непоносимост към млечен белтък.