IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шери Блеър: Жените в бизнеса са по-общителни и се консултират повече

Съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър беше специален гост на конференцията „Жените в управителните съвети“ у нас

17:53 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Жените лидери в бизнеса и в политиката са по-общителни, консултират се повече, по-склонни са да изслушват различни мнения и по-рядко казват: "Аз съм права“ или „Ще стане по моя начин или няма да стане“. Това сподели Шери Блеър, основател на Cherie Blair Foundation for Women, в интервю на Христо Николов от предаването „Бизнес старт“ за Bloomberg TV Bulgaria.

Съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър беше специален гост на конференцията „Жените в управителните съвети“, организирана от българското сдружение „Дамски форум“ преди дни в София.

„Повечето жени са в общество, което им казва: „Не можете да направите това“ или „Това не е за момичета“. Поради това може би те си дават повече сметка за рисковете от това да се мисли, че тяхното мнение винаги е правилното, каза Блеър.

Тя коментира предложението за европейска директива, насочена към подобряване на баланса на половете в корпоративните съвети на публичните компании. Идеята е поне 40% от неизпълнителните директорски места в бордовете да бъдат заети от жени. Темата е в застой от 2012 г., но новият президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави този въпрос на дневен ред през януари т.г.

По думите на Шери Блеър има три различни подхода в Европа по темата за жените в бордовете. Единият е наличието на квоти – такива има в 8 европейски страни, вкл. в Германия и Франция.

„Вторият начин е доброволен, при който вместо квоти се определят цели, които не са задължителни....Третият подход е да не се прави нищо. България е част от тази категория. Но се радвам, че сдружение „Дамски форум“ предприе кампания за повече жени в бордовете. И се надявам, че ще покажат българския начин за постигане на това, преди Европейският съюз да наложи своя начин“, каза събеседникът.

Проучванията показват, че компаниите, в чиито бордове е постигнато разнообразие на половете, успяват да реализират по-добра възвръщаемост за инвеститорите и да вземат по-добри дългосрочни решения, допълни Шери Блеър.

Cherie Blair Foundation for Women е основана през 2008 г. и от тогава е помогнала на над 200 хил. жени да започнат и развият собствен бизнес – основно в държави с ниски и средни доходи. Акцент в програмите на фондацията е менторството.

„Имаме глобална менторска платформа, която свързва в екипи мъже и жени ментори с жени предприемачи от малки и разрастващи се бизнеси по целия свят. Много бих искала да видя талантливите хора на България да отделят малко време и да станат ментори на жени предприемачи по интернет, без значение къде се намират те“, каза Блеър. И даде следния съвет на жените, които се колебаят да стартират бизнес по една или друга причина: „Вярвайте в себе си, защото ако вие не вярвате, как ще накарате другите да вярват.“

Шери Блеър коментира и достъпа на жените до рисков капитал, както и темата за украинските жени, които напускат страната си заради войната и рисковете пред тях. Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още