IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изглежда и за цената на биткойна няма значение кой ще стане президент в САЩ

Трейдърите на опции залагат на нов рекорд от 80 хил. долара

19:06 | 23.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Трейдърите на опции увеличават залозите, че цената на биткойна ще стигне рекордните 80 хил. долара до края на ноември без значение кой спечели президентската надпревара в САЩ.

Имплицитната волатилност (прогнозата за очакваното движение – бел. ред.) за биткойн опциите с падеж около 5 ноември, когато са изборите в САЩ, е завишена, а залозите клонят към кол опции, които дават на купувачите право да купят криптовалутата при нови върхови цени.

„Смятам, че пазарният консенсус е, че биткойнът е вероятно да се представи добре независимо от изборния резултат“, коментира Дейвид Лоуант, ръководител на звеното за проучвания на криптоброкера FalconX.

Кандидатът на републиканците и бивш президент Доналд Тръмп от рано в кампанията си се позиционира като привърженик на криптосектора. От своя страна, вицепрезидентът и кандидат на демократите Камала Харис е по-предпазлива с позицията си, но се обяви в подкрепа на създаването на регулаторна рамка за индустрията. Други неполитически фактори като бъдещи лихвени понижения от Федералния резерв също се виждат като фактор за оптимистичните настроения спрямо цената.

Тест на прага от 70 хил. долара

Биткойнът достигна рекордната си цена от 73 798 долара през март тази година на фона на оптимизма около пускането на спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ.

В началото на седмицата монетата се приближи до 70 хил. долара, преди да отстъпи отново. Минути след 11:30 ч. българско време тя се разменя при цена от 66 777 долара, което е спад от 0,3% за денонощието.

Към края на годината изглежда, че повече трейдъри купуват кол опции, отколкото пут опции, показват данни, събрани от най-голямата борса за криптоопции Deribit. 

„Наблюдаваме трейдъри да купуват кол опции близо до 68 хил. долара и пут опции близо до 66 хил. долара, с други думи – мнозина постоянно се позиционират и препозиционират за пробив и в двата края“, коментира Йев Фелдман, съосновател на SwapGlobal.

Откритите позиции, които са общото количество налични договори, по кол договорите с падеж на 29 ноември са концентрирани около 80 хил. долара, като следващата по популярност цена е 70 хил. долара.

Според Лоуант за разлика от други големи събития в криптосектора, като пускането на биткойн ETF-ите и разполовяването, волатилността преди и след изборите обикновено е сподавена, въпреки че е възможно това да се промени с наближаването на дена на вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още