IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изчислителната мощ на биткойна бележи нов рекорд

Хашрейтът на биткойна е нараснал с почти 13% от разполовяването през април

11:15 | 22.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Седемдневната пълзяща средна на хашрейта на биткойна достигна абсолютен връх от 703 екзахаша за секунда (EH/s) – първият път, в който мрежата минава прага от 700 EH/s. Това показват данни на Glassnode, цитирани от CoinDesk.

Хашрейтът представлява общата комбинирана изчислителна мощ, използвана за копаене и обработка на трансакции в рамките на блокчейна от типа proof-of-work, какъвто е биткойнът.

Хашрейтът на биткойна е нараснал с почти 13% от разполовяването през април, когато общият брой на произведените за ден биткойни бе намален наполовина до 450 биткойна.

Публичните биткойн копачи увеличават хашрейт дела си

Данни от аналитичната компания Sebastian Ski показват, че 12 от водещите публично търгувани миньори допринасят за 29,9% от общия хашрейт през септември, което се равнява на над 200 EH/s. Техният принос продължава да се увеличава на месечна база и се е увеличил с почти 10% от октомври 2022 г.

Едно от заключенията на Ski е, че публично търгуваните миньори „взимат пазарен дял от другите миньори по света“.

От компанията също така посочват, че за последните 12 месеца най-голям ръст, що се отнася до хашрейта, отбелязват CleanSpark, MARA Holdings, Riot Platforms и IREN. Това съвпада и с водещите компании, който отчитат ръст на производителността на месечна база през септември.

Секторът на криптоминьорите е една от индустриите, където е най-трудно да се поддържа доходност заради капиталоемката си природа и намаляването на биткойн възнагражденията наполовина веднъж на всеки около четири години.

Хашцената достига двумесечен ръст

Хашцената на биткойна, която измерва доходността на миньорите, е достигнала 50 долара за петахаш в секунда (PH/s) за първи път от август насам, според данни на Glassnode. Това се дължи на поскъпването на биткойна и повишение на трансакционните такси.

Тъй като хашрейтът е достигнал абсолютен връх, следващото коригиране на трудността на копаене се очаква да е ръст от над 4% на 23 октомври. Трудността на копаене на биткойна се коригира на всеки 2016 блока на базата на хашрейта, което цели да гарантира, че блоковете се копаят равномерно на средно 10 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още