IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо изобщо трябва да ни интересува кой е Сатоши Накамото?

Много неща са поставени на карта в този въпрос - както интелектуално, така и финансово и политически

07:52 | 22.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кой е или е бил Сатоши Накамото – създателят на биткойна? Според скорошен документален филм на НВО това може да е разработчикът Питър Тод с евентуалната помощ на главния изпълнителен директор на Blockstream Адам Бак. Истината тук обаче остава отворен въпрос, но си заслужава да се запитаме: защо на някой изобщо да му пука?

Всъщност много неща са поставени на карта тук, със сигурност на интелектуално ниво и вероятно на финансово и политическо, пише в анализ колумнистът на Bloomberg Тайлър Коен. Естествено е – и дори здравословно – да сме любопитни за това кой би могъл да създаде пазарна капитализация за над 1 трлн. долара.

Нека приемем, че Сатоши е починал,

което би обяснило защо вече не се чува нищо от него. Хал Фини, един от често споменаваните кандидати за Сатоши, умира през 2014 г. В рамките на този сценарий репутацията на Сатоши по всяка вероятност ще остане непокътната: той или тя ще остане мистерия и няма да може да направи нищо, за да опетни биткойна. Оригиналният блок на блокчейна на биткойна, който принадлежи на Сатоши и е в размер на 50 биткойна, е по-малко вероятно да бъде продаден. Може да се окаже блокиран завинаги, като сегашната му цена е десетки милиарди долари.

Ако Сатоши наистина е мъртъв, това означава също, че не би могъл да настоява за промени в правилата на работа на биткойна – като например създаването на повече монети над зададения праг от 21 млн. броя. Това също е добра новина за цената на токена. В същото време,

жив Сатоши би могъл да окаже значително влияние

върху потребителите и институциите, свързани с биткойна, ако той или тя предложи да бъдат направени промени.

Поучителен би бил паралелът с религията. Повечето от водещите световни религии са на базата на поучения на вече умрели хора. Това ги прави доста по-лесни за употреба в сравнение с такива с живи харизматични лидери, които редовно получават медийно покритие и са уязвими на грешки и гафове. Може би е най-добре за биткойна, ако Сатоши не е жив.

От значение е и това дали той е един човек, или малък екип от хора. Ако е само един човек, това означава, че в бъдеще е вероятно да има повече иновации, отколкото си мислим; ако Сатоши е само един, то може би по света има много повече неизвестни за обществото гении. От друга страна, теорията за Сатоши като група хора ще означава, че тайните се пазят по-лесно, отколкото си мислим. Ако това е случаят, то може да се окаже, че в теориите на конспирацията има повече истина, отколкото би ни се искало да признаем.

Според редица спекулации Сатоши се е родил от движението, обсебено от електронните пари и от механизмите на дигиталното злато, още през 80-те години. Хора от тези движения, които са спрягани като възможни кандидати да бъдат Сатоши, са Ник Сабо, Хол Фини, Уей Дай, Дейвид Чаум и Дъглас Джаксън. По своето време тези движения са се смятали за провал, защото продуктите им не са се доказали като устойчиви. Урокът тук би бил, че движенията всъщност не загиват истински и напълно. Струва си да експериментираме и в необичайна посока, тъй като нещо полезно би могло да се роди от тези усилия.

Ако Питър Тод е Сатоши, то би било уместно да актуализираме оценките си за способността на младите хора да вършат нещата, както трябва. Тод би трябвало да е работил върху биткойна и свързаната с него Бяла книга още като студент в 20-те си години. В същото време, ако Адам Бак също е имал участие, то може би изводът би бил, че младите бунтари трябва да търсят подкрепа от по-възрастни ментори.

Който и да е Сатоши, фактът, че първият блок не е бил преместен никога, повдига големи въпроси за човешката мотивация. Да не би някои хора да не искат да бъдат мултимилионери? Каква може да е причината да не го искат? Може би Сатоши е починал твърде внезапно – но дори и един умиращ Сатоши би се очаквало да премести средствата по някакъв начин, било то поне към роднина, или благотворителна организация. Или може би той е унищожил паролата в емоционален изблик или като начин да си наложи някакво самоограничение?

Една от по-крайните (и по-малко вероятни) теории е, че ЦРУ е Сатоши или поне стои зад него. Ако това е вярно, тогава ЦРУ ще се окаже много по-иновативно отколкото авторът признава, че смята. Управлението е известно с криптографските си таланти, но не чак толкова с иновации.

Каквато и да е историята, тя е доста интересна. Може би Сатоши все още е жив и с право смята извънредната популярност и богатство за нещо, което трябва да бъде избегнато. Някой ден ще научим кой е или е бил Сатоши. И тогава ще трябва са променим възгледите си за света в съответствие с тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още