IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биткойн миньорите залагат на две различни стратегии за оцеляване след разполовяването

АІ или hodl - засега изглежда, че едната стратегия надделява, но дали ще продължи да е така и дългосрочно

20:30 | 21.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шест месеца след като възнагражденията за валидиране на трансакции в биткойн мрежата бяха намалени наполовина, компаниите за копаене на криптовалути трябва да избират между два различни пътя, за да останат на повърхността.

Публично търгуваните копачи, включително MARA Holdings, Riot Platforms и CleanSpark, запазват биткойните, които добиват, с надеждата, че монетите ще поскъпнат. В същото време все по-голям брой компании харчат повече за разработване на центрове за данни, които захранват приложения с изкуствен интелект (АІ).

Представянето на акциите на копачите, които залагат на АІ, е по-добро от това на тези, които "държат" монетите си. Графика: Bloomberg LP Представянето на акциите на копачите, които залагат на АІ, е по-добро от това на тези, които "държат" монетите си. Графика: Bloomberg LP

Раздвояването на индустрията се засили след актуализацията на софтуера на биткойна през април. Това е т. нар. разполовяване, при което приблизително на всеки четири години се намалява наполовина възнаграждението за поддържането на биткойн мрежата, което е основен източник на приходи за копачите. Ограничаването има за цел да поддържа ограничението от 21 млн. биткойна - максимумът монети, който може да бъде създаден, и да предпази криптовалутата от инфлация.

„С намаляването наполовина, което значително свива маржовете на печалбата, една от малкото налични стратегии за задържане на инвеститорите е миньорите да задържат биткойните, които са добили, като залагат на бъдещо поскъпване, разчитайки на капиталово или дългово финансиране“, казва Улфи Жао, анализатор в изследователската фирма TheMinerMag. „Като избягват незабавната продажба на биткойни на загуба, те могат да запазят потенциалните загуби нереализирани и да се позиционират за печалби, ако се материализира бичи пазар“, допълва той.

Докато акциите на по-голямата част от компаниите се представят по-слабо от над 60-процентното рали на биткойна тази година и с ограничени бъдещи приходи от копаене, трейдърите изглежда са дали гласа си за това коя стратегия ще успее – тези компании, които прегръщат AI, носят най-големите печалби.

MARA и Riot, две от най-големите публично търгувани компании за копаене на биткойни, и двете hodler-и (нарицателно за институционален инвеститор или инвеститор на дребно, който държи монетите си с надеждата, че цената им ще се покачи, бел. ред.), отбелязаха спад на акциите си съответно с 20% и 36% тази година.

Core Scientific, която излезе от фалит през януари, отбеляза почти четирикратно увеличение на акциите си, откакто обяви поредица от многомилиардни договори с AI стартъпа CoreWeave. Копачът ще модернизира някои от своите центрове за данни, за да хоства графични процесори, които могат да генерират високопроизводителна изчислителна мощност за AI приложения. TeraWulf, чиито акции поскъпнаха повече от два пъти тази година, също разработва центрове за данни с изкуствен интелект.

Акциите на други биткойн копачи, които отделят повече ресурси за AI, като Iris Energy и Bit Digital, се представят по-добре от някои свои конкуренти, които залагат на държането на биткойните, които копаят.

Все още не е ясно коя ще се окаже печелившата стратегия. Въпреки че AI сега е на мода, има признаци на охлаждане на интереса към сектора. Има също въпроси относно това дали някои от биткойн копачите имат достатъчно ресурси и достатъчно силно желание да се присъединят към АІ надпреварата, тъй като това е един доста капиталоемък процес.

Междувременно миньорите, притежаващи биткойн, станаха по-добри в синхронизирането с циклите на криптопазара, след като претърпяха няколко кризи през последните години. За някои компании, особено за големите оператори като MARA и CleanSpark, добивът на биткойни все още е печеливш и им носи брутни печалби.

Бизнес моделът на компании за добив, които залагат само на това за източник на средства има място на пазара в момента, що се отнася до генерирането на икономическа стойност от разрастващия се капацитет за добив на биткойни, коментира Пол Голдинг, старши анализатор на Macquarie Capital USA.

Напредъкът в ефективността на хардуера, както и потенциалното поскъпване на биткойните са сред причините за поддържане на брутния марж на компаниите и след разполовяването, посочва още Голдинг.

И след новото поскъпване на биткойна след краха на пазара през 2022 г. миньорите възобновиха вземането на заеми, както и издаването на нови акции. И този път компании като MARA дори използват постъпленията за закупуване на криптовалута, подражавайки на стратегията на MicroStrategy, превърнала я от малко известен производител на корпоративен софтуер в най-известното биткойн прокси в света.

„В среда на повишаващи се цени на биткойна, това ще бъде изключително успешна стратегия, но ще бъде катастрофа, ако цените на биткойн паднат рязко“, посочва Итън Вера, главен оперативен директор на Luxor Technology.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още