IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските стимули подкрепиха и цената на биткойна до близо двуседмичен връх

Пазарите виждат разочароващите китайски политики като възможност инвестиционен капитал да премине към криптосектора

10:53 | 14.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна достига най-високото си равнище от поне две седмици насам, минавайки прага от 64 хил. долара на фона на поредните усилия на Китай да подкрепи икономиката си.

Монетата се търгува за 64 018 долара минути след 10 ч. българско време, което е ръст от над 1,9% за денонощието. Ръстове има и при цените на етера (2,3%) и солана (4,1%). Цената на биткойна за последно бе над прага от 65 хил. долара на 30 септември.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinGecko

Китай се опитва да даде нов тласък на икономиката си, но дългоочакван брифинг за политическите действия през почивните дни така и не уточни какви по размер фискални стимули планира правителството, припомня Bloomberg. Икономистите не са съвсем убедени, че правителството прави достатъчно срещу дефлацията и поскъпването на китайските акции започва да отслабва.

„Пазарите вероятно приемат разочароващите китайски стимули като положителни новини за биткойна, тъй като ротацията на капитал от биткойна към китайските акции бе разбираемо, преди това да тежи върху криптоцените“, коментира Каролин Маурон, съоснователка на Orbit Markets, цитирана от Bloomberg.

Президентската надпревара в САЩ може да се окаже друг източник на подкрепа за цената на дигиталните активи. През последните дни залозите за успех на приятелски настроения към сектора републиканец Донад Тръмп нарастват – за разлика от тези за Камала Харис.

В същото време фалиралата криптоборса Mt. Gox отмени с година – до 31 октомври 2025 г. – крайния срок за издължаване към кредиторите си. Това успокоява временно притесненията за възможен ценови натиск от кредитори, искащи да продадат биткойните си.

За октомври промяната в цената на най-старата криптовалута е минимална след слабо начало на месеца, който обикновено се слави със среден ръст от около 20% на стойността през последното десетилетие, според обобщени от Bloomberg данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още