IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доминацията на биткойна на криптопазара е близо до 3-годишен връх

Цената на токена се държи над нивото от 61 хил. долара, докато по-малките криптовалути отбелязват по-осезаеми понижения на стойността

09:54 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Делът на биткойна от общата пазарна капитализация на криптопазара – т. нар. биткойн доминация – е на крачка от нов тригодишен връх. Той е над 58%, показват данни на пратформата TradingView.

„Доминацията на биткойна продължава да е в тенденция на повишаване и сега е на едва 0,2% от нов тригодишен връх“, коментира Джеймс ван Стартън, старши анализатор на CoinDesk.

Цената на биткойна се държи над нивото от 61 хил. долара, докато по-малките криптовалути отбелязват по-осезаеми понижения на стойността на фона на разрастващото се геополитическо напрежение и поскъпването на щатския долар.

Минути след 9 ч. българско време биткойнът се разменя за почти 61 106 долара, което е спад от 0,1% за денонощието. По-рано цената спадна за кратко под 60 хил. долара, но впоследствие отбеляза възстановяване.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

В същото време измерителят CoinDesk 20 Index е надолу с 0,5%, след като по-рано спадът стигна до 1,5%. Цената на етера се понижава с 0,4%, на соланата – с 2%, а на рипъла – с 1,3%.

Делът на Binance на криптопазара намалява още

Междувременно стана ясно, че делът на най-голямата криптоборса в света Binance от търгуваните криптообеми е достигнал най-ниското си равнище от четири години, съобщава Bloomberg.

Той е потънал до 36,6% през миналия месец от 42,7% в началото на годината, показват данни на CCData. Също така 27-процентният дял на платформата от спот пазара е най-малкият от януари 2021 г., а 40,7% от търговията с деривати също е най-ниското ниво от четири години.

Binance губи пазарен дял от март 2023 г. на фона на регулаторни неволи и засилен надзор по света. Миналата година компанията уреди съдебен спор с американското министерство на правосъдието и други агенции по обвинения в нарушаване на санкции и плати глоба от 4 млрд. долара. Нейният съосновател Чанпън Джао подаде оставка и прекара няколко месеца в затвора.

Общата спот и дериватна търговия на всички централизирани криптоборси е намаляла със 17% през септември, обикновено слаб месец, до най-ниското си ниво на месечна активност от юни, показват още данните на CCData. Binance отчита най-значителен спад на пазарния дял от водещите борси.

Говорител на Binance не е отговорил на запитване за коментар на Bloomberg.

Някои други по-малки централизирани конкуренти като Bybit, Bitget и Crypto.com наскоро са увеличили дела си, според CCData.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още