IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се промениха инвеститорите на дребно на криптопазара

През последните няколко години те станаха много по-опитни, когато става въпрос за биткойни, и имат сходства с купувачите на ETF-и

22:30 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Инвеститорите на дребно бяха значителен фактор при последното поскъпване на криптовалутите, като спомогнаха за повишаване на цените и ентусиазма около цифровите активи. Мнозина се докоснаха до криптосектора за първи път по време на COVID блокадите през 2021 г. и 2022 г. И криптокомпаниите искаха да стимулират интереса сред обикновените хора. Резултатът: реклами по време на Super Bowl, ангажираност на знаменитости и споразумения за спонсорство на стадиони.

След това дойде кризата, пише в анализ за CoinDesk Джеймс ван Стратън.

Настоящият цикъл, започващ в средата на 2023 г., е по-скоро институционално ръководен. В днешно време големият наратив е около борсово търгуваните фондове (ETF) и бавното, но сигурно приемане от традиционните финанси. И все още инвеститорите на дребно не са се завърнали в същия размер. (Мемекойните са изключение)

Анализ на пазарните данни от миналата година прави опит да се разбере разделението между институционалните инвеститори и тези на дребно и това как поведението на вторите се е променило отпреди три години. Ето и някои от изводите:

Еволюцията на инвестирането на дребно

Можем да разделим инвеститорите на дребно на две категории: скариди, които притежават по-малко от един биткойн, и раци, които имат между един и десет биткойна.

През последните шест месеца на 2017 г. биткойнът поскъпна от 2000 долара до 20 хил. долара. Тъй като стотици хиляди биткойни бяха натрупани от инвеститори на дребно, цената започна да се покачва, което показва, че те следят пазара, когато криптосекторът навлезе в масовите медии.

Въпреки това, след като излезе от продължителен мечи пазар през 2018 г. и 2019 г., биткойнът се раздвижи отново в края на 2020 г. и в началото на 2021 г., когато цената се повиши от приблизително 10 хил. долара до 60 хил. Можем да видим, че тази кохорта е продавала биткойни през целия период, подсигурявайки си печалби, също както участниците в нея са били купувачи по време на предишния мечи пазар, вместо да купуват при най-високата цена, когато са продавали.

След това дойде сривът на Terra/Luna и FTX през 2022 г., когато инвеститорите на дребно наистина показаха своята интелигентност, натрупвайки най-голямото количество биткойни в историята. През юни 2022 г. те притежаваха над 300 хил. биткойна, докато по време на колапса на FTX бяха над 525 хил. Дори и по време на пика през март 2024 г., те продаваха.

Инвеститорите на дребно са постоянни купувачи

Вторият извод е, че инвестирането на дребно еволюира в „умни пари“ (концепцията за дейността на институционалните инвеститори; активността на инвеститорите на дребно жаргонно се нарича „глупави пари“, бел. ред.). Има все по-голямо ангажиране със стратегията за постоянно купуване на определено количество биткойни, независимо от цената (т. нар. dollar-cost averaging)  - т.е. налагането на трайни купувачи.

Ако приемем, че притежателите на по-малко от 10 биткойна са инвеститори на дребно, то те в момента държат около 15% от предлаганото в обращение количество, което е около 3 млн. биткойна. Но като група те продължават да увеличават притежанията си с много малък натиск за продажби. Данните предполагат, че именно те залагат на стратегията dollar-cost averaging и би било подходящо да ги категоризираме като „умни пари“, тъй като продължават да увеличават своите биткойн притежания и да не бъдат притеснявани от корекции на цените.

Това поведение и начин на мислене са подобни на тези на купувач на ETF-и или пасивен инвеститор, който купува индексни фондове всеки месец. Ако погледнем инструмента iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT), който отбелязва 21,5 млрд. долара нетни входящи потоци от началото на търговията си, има само три търговски дни на нетни изходящи потоци, което е забележително предвид волатилността на биткойна.

Групата на ETF инвеститорите беше на загуба няколко пъти тази година поради множеството корекции по време на бичия пазар на биткойна. Те обаче останаха невъзмутими и продължиха да купуват.

И накрая, инвеститорите на дребно не ликвидират позиции толкова, колкото през 2021 г., когато властите раздаваха парични стимули в допълнение към това, че всички бяха у дома, което съвпадна с пика на манията по търговията на дребно. Ликвидациите изобилстваха на фючърсния пазар през 2021 г., когато месечни ликвидации на стойност милиарди долари се превърнаха в редовно явление.

През последните няколко години инвеститорите на дребно станаха много по-опитни, когато става въпрос за биткойни, и имат сходства с купувачите на ETF-и. С еволюцията на биткойн пазара следващата стъпка за борсово търгуваните фондове са опциите, което ще привлече нови опитни играчи и още повече ще подсили интелигентното инвестиране на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още