IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата от копаене на биткойни намалява за трети пореден месец

В същото време секторът на дигиталните активи продължава да се представя по-добре от пазара на акции тази година

21:00 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Средната цена на биткойна и мрежовият хашрейт (мярка за обща изчислителна мощност, бел. ред.) са се покачили леко през септември, докато дневните приходи от копаене и брутната печалба са намалели за трети пореден месец. Това показват данни от нов доклад на JPMorgan, цитиран от CoinDesk.

Хашрейтът се покачва за трети пореден месец, прибавяйки 2% от август до 643 екзахаша в секунда.

Според изчисленията на JPMorgan миньорите са изкарали средно 42 100 долара за екзахаш в секунда приходи от възнаграждения за обработени блокове дневно през миналия месец. Това е с 6% по-малко от предходния август.

В същото време брутната печалба дневно за блок е намаляла също с 6% на месечна основа до 16 100 долара за екзахаш в секунда (брутен марж от 38,4%) през септември, което е най-ниското равнище в скорошната история, посочват анализаторите Реджиналд Смит и Чарлс Пиърс.

Таксите за трансакции пък не са стигнали повече от 5% от възнаграждението за блок, се казва още.

Общата пазарна капитализация на 14-те листнати в САЩ компании за добив, проследявани от банката, е нараснала с 4% до 21 млрд. долара. Hut 8 се представя най-добре с 21% ръст миналия месец, а на обратният полюс е CleanSpark с понижение от 13%. Минути преди началото на редовната американска борсова сесия книжата на Hut 8 и CleanSpark остават без значителни изменения.

Дигиталните активи продължават да се представят по-добре от акциите

В същото време секторът на дигиталните активи продължава да се представя по-добре от пазара на акции тази година, като биткойнът е начело. Това показва тримесечният доклад на Canaccord.

Според данните на брокера най-старата криптовалута е завършила миналото тримесечие с повишение на годишна база от 140%, изпреварвайки ръста от 60% на етера и представянето на широкия индекс S&P 500, който е напреднал с почти 30% за същия период.

Ако и тази година биткойнът следва историческите си модели, според които записва рали 6-12 месеца след разполовяването си и достига нови върхове 2-6 месеца по-късно, то потенциален нов цикъл на повишения може да започне между сега и април, се казва още.

Корелацията на биткойна спрямо рисковите активи е 0,4 – спад спрямо абсолютния връх от 0,6 от юни 2022 г., посочват още авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още