IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски криптомилионер натрупа състояние от обратния завой на Путин

За една година в Русия може и да са добити биткойни за 3,5 млрд. долара, но страната тепърва започва да регулира по-сериозно копаенето, което е добра новина за някои

14:00 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Вътрешността на сървърна ферма на BitRiver в Братск. Снимка: Bloomberg LP
Вътрешността на сървърна ферма на BitRiver в Братск. Снимка: Bloomberg LP

През 2017 г., същата година, в която руският предприемач Игор Рунец получава магистърска диплома по бизнес администрация от Станфордския университет, той започва изграждането на център за данни за добив на криптовалута в Сибир. Това е смел залог, че един ден студеното време и евтиното електричество в региона ще го направят милионер, разказва Bloomberg в материал.

Неговата компания BitRiver успява да привлече клиенти от целия свят, включително САЩ и Китай. С бума на биткойна, чиято цена нарасна с почти 650% през двете години до ноември 2021 г., добивът на криптовалута стана особено доходоносен.

Ситуацията обаче се преобърна с главата надолу, след като Русия нападна Украйна. През април 2022 г. американското финансово министерство санкционира BitRiver с довода, че мащабните сървърни ферми на компанията могат да се използват за монетизиране на ресурсите на страната. Същата година миньорите трябваше да се справят и с последствията от краха на империята на Сам Банкман-Фрийд.

Сега, две години и половина след като Руската централна банка предложи пълна забрана на криптовалутите, нарастващите проблеми с трансграничните плащания заради санкциите накараха Кремъл да направи обратен завой. Миналия месец Владимир Путин подписа закон, регулиращ криптодобива и позволяващ първи стъпки към узаконяването на използването на криптовалути в Русия – страната, където само миналата година са добити биткойни за 3,5 млрд. долара.

Сграда на криптоферма на BitRiver в Братск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Сграда на криптоферма на BitRiver в Братск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В публикация в социалната мрежа Telegram Рунец описа закона като „исторически момент“. „Ще отворят нови центрове за данни и ще има допълнителни работни места“, посочи той, като добави, че миньорите в страната също така ще могат да растат по-бързо и по-ефективно.

Предприемачът, който е на 38 години, има състояние от 230 млн. долара според индекса Bloomberg Billionaires Index на базата на оценки на публични конкуренти и капацитет от приблизително 215 хил. долара за мегават.

Проучванията в Станфорд

По време на обучението му в Станфорд Рунец научава за криптодобива, коментира той в по-ранен и непубликуван досега коментар за Bloomberg News от 2022 г., малко преди Кремъл да изпрати армията си в Украйна. Негови колеги от Станфорд са сред първите клиенти на BitRiver.

Първоначално Рунец фокусира империята си около руския град Братск в Южен Сибир, където се намира и един от най-големите топилни заводи за алуминий в страната. Той се управлява от EN+ Group International и получава електричество от близката водноелектрическа централа. Най-големият акционер в групата е санкционираният руски милиардер Олег Дерипаска.

Електроенергията – ключов компонент в добива на криптовалута, допълва дългите и студени зими в Братск, които естествено поддържат охладени сървърите на центровете за данни.

От началото на дейността си BitRiver се разраства до управление на 15 центъра за данни с общо 533 мегавата капацитет и над 175 хил. сървъра, става ясно от уебсайта на компанията. Самата тя обаче не се занимава пряко с миньорска дейност, а само предоставя оборудване и технически услуги. Клиентите ѝ плащат за използвана единица мощност плюс други разходи като поддръжка на оборудването.

Рунец, чийто бизнес все още е санкциониран от американските власти, е отказал коментар за настоящия материал.

Техник извършва диагностика. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Техник извършва диагностика. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Добивът на криптовалути в Русия напредва през последните години, дори и преди последните законови промени, които внасят ред в преди това нерегулираната индустрия. Голям тласък тя получи и от Китай – някога най-големият център за копаене на биткойни в света, докато не бе въведена забрана за добива през 2021 г., което накара мнозина миньори да се насочат към чужбина, включително Русия.

В момента Русия разполага с общо 2,5 гигавата капацитет, по информация на руската асоциация на индустриалните миньори.

Международната конкуренция

Виталий Борщенко, съосновател на конкурента BitCluster, гледа по-предпазливо на новите регулации от Рунец. Въпреки че те биха позволили на Русия да стане най-големият криптоминьор в света, изпреварвайки САЩ, има много предизвикателства, които ще трябва да бъдат изчистени – като евтиното финансиране за покупка на миньорско оборудване и как новите регулации ще бъдат прилагани, коментира той.

Очаква се Рунец, чиято компания е най-големият доставчик на центрове за данни за криптодобив по приходи, според изчисления на медията РБК, да е един от основните печеливши, като се има предвид мащабът на бизнеса. Според изчисленията на РБК приходите на BitRiver са нараснали с почти 60% през миналата година.

Легализирането на добива може да помогне на Русия да улесни разплащателните си проблеми, причинени от санкциите, според Лорън Лин, директор по бизнес развитието на фирмата за криптоуслуги Luxor Technologies. „Мярката на Русия разбута международния пейзаж на дигиталните активи, предлагайки както рискове, така и възможности по отношение на международните финанси, използването на електроенергия и влиянието върху световната динамика на добива“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още