IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвените понижения насочват биткойна към силно представяне през септември

Цената на токена е нараснала с над 10% през септември спрямо среден спад от 5,9% за същия месец през последните десет години

09:58 | 27.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът е напът да запише едно от най-големите повишения на цената си през септември, след като вълната от понижения на лихвите в света начело с Федералния резерв в САЩ помага на най-големия цифров актив да се отърси от сезонните си затруднения, пише Bloomberg.

Цената на токена е нараснала с над 10% този месец, за разлика от средния спад от 5,9 на сто през септември през последните десет години, сочат събрани от агенцията данни. Индекс на по-малките криптовалути се е повишил с над 20% - знак, че по-разхлабените условия за финансиране съживяват по-рискови сегменти от криптопазара.

Федералният резерв, Европейската централна банка и Китайската народна банка понижиха лихвите по заемите през септември, за да подкрепят икономическия растеж. Инвеститорите реагираха на по-благоприятната парична политика, като повишиха цените на всичко – от акциите до златото, в очакване на нови стимули занапред.

Биткойнът има едно от най-добрите си представяния през септември в историята. Графика: Bloomberg LP Биткойнът има едно от най-добрите си представяния през септември в историята. Графика: Bloomberg LP

„Връзката на биткойн с паричната политика продължава да е най-високата по отношение на Фед“, коментира Шон Макнълти, директор на отдела за търговия с акции в Arbelos Markets. „Смекчаването на паричната политика и от други централни банки също помага“, допълва той.

Криптовалутата отбелязва ръст от 1,2% в петък и се разменя за 65 334 долара в Сингапур. Тя е поскъпнала с над 56% от началото на 2024 г., подкрепена от интереса към биткойн борсово търгуваните фондове в САЩ. Но цената на биткойна остава под рекорда от 73 798 долара, достигнат през март.

Нивото от 65 хил. долара може да се окаже „трайно“ за няколко часа поради изтичането на голям брой опции в петък, коментира Керълайн Маурон, съосновател на Orbit Markets, доставчик на ликвидни средства за търговия с криптодеривати.

Спекуланти предизвикват големи ръстове при по-рисковите малки токени. Графика: Bloomberg LP Спекуланти предизвикват големи ръстове при по-рисковите малки токени. Графика: Bloomberg LP

Ако не успее да пробие „решително“ над 65 хил. долара, това може да е знак за по-слаб период за токена, отбелязват от криптоборсата Kraken.

Освен яснота за паричната политика индустрията с цифрови активи очаква и изхода от президентската надпревара в САЩ. Много ръководители очакват подобряване на нагласите от по-ясни американски крипрорагулации в месеците след изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още