IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бившата приятелка на Сам Банкман-Фрийд бе осъдена на 2 години затвор

Присъдата на Каролин Елисън затваря поредната глава след срива на криптоборсата FTX

10:45 | 25.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Каролин Елисън бе осъдена във вторник на две години затвор за ролята си в краха на криптоборсата FTX, въпреки че помогна на прокуратурата за присъдата на бившия ѝ шеф и приятел Сам Банкман-Фрийд, съобщава Bloomberg.

Американският районен съдия Люис Каплан наложи 2-годишната присъда на 29-годишната Елисън, определяйки сътрудничеството ѝ за „забележително“ и хвалейки показанията ѝ по време на делото за измама. Каплан обаче отбеляза, че делото е било една от „най-сериозните“ финансови измами, извършвани някога, и че сътрудничеството ѝ не може да бъде „карта за освобождаване от затвора“.

Присъдата на Елисън затваря поредната глава след срива на FTX, при който група млади криптомениджъри и приятели се обърнаха срещу Банкман-Фрийд и работиха с прокурорите с надеждата да останат извън затвора. FTX обяви банкрут в края на 2022 г., излагайки на показ дългогодишна измама, която според прокуратурата е отнела около 10 млрд. долара от клиенти, инвеститори и кредитори.

Подобно на Банкман-Фрийд, Елисън е осъдена да върне 11 млрд. долара, получени в рамките на измамата. Макар да е почти сигурно, че нито един от двамата няма да може да върне сумата, подобни заповеди не са необичайни в случаите на измама. Освен това присъдата ѝ в затвора ще бъде последвана от тригодишен изпитателен срок.

Елисън ще се предаде за изтърпяване на наказанието си в затвора на или след 7 ноември. Тя почти не реагира, гледайки надолу към пода, при обявяването на присъдата.

Елисън беше главен изпълнителен директор на Alameda Research – хедж фонд, контролиран от Банкман-Фрийд, който използваше средства на клиенти на FTX, за да вкарва милиарди долари в рискови инвестиции. Тя се призна за виновна по обвинения в измама и пране на пари.

Наказанието ѝ вероятно ще подскаже какви присъди ще даде Каплан тази есен на другите двама основни сътрудници по делото – съоснователя на FTX Гари Уанг и бившия инженер Нишад Сингх.

Банкман-Фрийд вече излежава 25 години затвор за организиране на многомилиардната измама в криптоборсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още