IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на биткойна мина 62 хил. долара – какво следва сега?

Някои пазарни наблюдатели са скептични по отношение на продължителността на ралито

11:09 | 19.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Намалението от 50 базисни пункта на основната лихва от Федералния резерв на САЩ, както и първата покупка с биткойни на кандидат-президент в криптобар (Доналд Тръмп направи трансакция с биткойни в тематичния бар PubKey в Ню Йорк, бел. ред.) поддържат доброто настроение на криптопазара. Въпреки това някои наблюдатели остават скептични по отношение на продължителността на ралито, пише CoinDesk в материал.

Членовете на ръководството на Фед очакват основните лихви да се свият до 4,4% до края на годината, което означава понижение от още поне 50 базисни пункта в рамките на следващите две срещи на Федералната комисия по отворените пазари, става ясно от тримесечните икономически прогнози на централната банка.

Всичко това донесе подкрепа на цената на биткойна, която мина прага от 62 хил. долара. Минути преди 10:30 ч. българско време монетата се разменя за 62 083 долара, което е ръст от 2,8% за денонощието. От своя страна, индексът CoinDesk 20, който включва най-големите дигитални активи, напредва с 3,9%.

Ръстовете продължават и на по-широкия пазар, където етерът поскъпва с 3,9%, соланата с 5,5%, а рипълът с 1,2%.

Краткотрайно рали

Наблюдателите обаче не са убедени напълно, че ралито няма да се окаже временно.

Крис Арулия от ByBit е със смесени чувства за ефектите от понижението на лихвите върху криптопазара. „По-широкото световно икономическо забавяне, обусловено от по-смекчените икономически показатели и геополитически усложнения, смекчава настроенията на инвеститорите“, посочва той. Арулия предупреждава, че е важно да се запази бдителността по отношение на възможни предизвикателства заради икономическата несигурност и пазарните движения.

В интервю за CoinDesk TV Артър Хейс от Maelstrom посочва, че лихвените понижения като цяло не са необходими и намаление от 50 базисни пункта ще предизвика краткотрайно пазарно рали, но в крайна сметка ще разкрие по-дълбоките проблеми на международната финансова система, което на свой ред ще доведе до по-потиснати цени.

„Смятам, че американската икономика е доста силна. Ако погледнете данните за брутния вътрешен продукт през последните осем или девет месеца, има постоянен растеж“, коментира той. „Инфлацията ще се ускори през четвъртото тримесечие, ако решат да продължат да намаляват лихвите“, допълни Хейс.

Харчовете на американското правителство движат бързия икономически растеж, което е от полза за Камала Харис, но намаляването на лихвите на фона на ускорена инфлация се приема за грешка, посочва още той.

Прогнозата му е, че ако пазарите започнат да се задъхват, ще има още съкращения на лихвите, което само ще направи проблема още по-лош.

В бележка от Presto Research отбелязват, че пазарите остават раздвоени по отношение на ефектите от съкращението с 50 базисни пункта – налице са смесени реакции сред класовете активи, докато притесненията за растежа и възможна рецесия натежават върху настроенията. „Съдейки по снощното пазарно объркване, притеснения за растежа очевидно съществуват и пазарът се нуждае от облекчение, за да има рали“, се казва в бележката.

Още лихвени понижения?

На платформата за залози Polymarket трейдърите са убедени, че Фед дори не е близо до край на пониженията.

Те оценяват на 41% вероятността за съкращения от общо 100 базисни пункта заедно с вече направеното до края на годината (т.е. още едно от 50 базисни пункта) и 38% шанс за 125 базисни пункта.

Освен това залагат на вероятност от 65% за спад от 25 базисни пункта през ноември и вероятност от 26% за понижение от 50 базисни пункта.

За декември консенсусът е, че има голям шанс от ново намаление с вероятност от 50% за понижение от 25 базисни пункта и вероятност от 33% за 50 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още