IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече централни банки проучват или създават свои цифрови валути

Общо 44 държави по света използват дигитални валути на централните банки пилотно

07:23 | 17.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, проучват създаването на цифрови версии на своите валути, като почти половината от тях са в напреднал етап, а пионери като Китай, Бахамските острови и Нигерия започват да ги използват все по-активно, съобщава Ройтерс.

Проучването на базирания в САЩ мозъчен тръст Атлантически съвет, публикувано във вторник, показва, че всички държави от Г-20 разглеждат възможността за цифрови валути на централните банки (CBDC) и общо 44 държави ги използват пилотно.

Това е повече в сравнение с 36 държави преди година и е част от глобалния стремеж на властите да реагират на намаляващата употреба на пари в брой и заплахата за техните правомощия за печатане на пари от страна на биткойна и технологичните гиганти.

Джош Липски и Ананя Кумар от Атлантическия съвет посочват, че едно от най-забележителните развития през тази година е значителното увеличение на CBDC на Бахамските острови, Ямайка и Нигерия - единствените три държави, които вече са ги въвели.

В Китай, където се реализира най-голямата пилотна схема в света, използването на нейния електронен паричен знак (e-CNY) се е увеличило почти четирикратно, като според официални лица трансакциите са достигнали 7 трлн. юана (987 млрд. долара).

"Съществуваше мнение, че в страните, които са въвели CBDC, използването е слабо или никакво, но през последните месеци наблюдаваме истинско навлизане", отбелязва Липски. "Моята прогноза е, че след една година Китайската централна банка ще бъде близо до пълно въвеждане", добавя той.

Значителен напредък бележи и стартирането на многогодишен пилотен проект за цифрово евро от страна на Европейската централна банка и присъединяването на Съединените щати, които дълго време се бавеха с въвеждането на цифров долар, към трансграничен проект за CBDC заедно с шест други големи централни банки.

Въпреки това Липски подчертава, че САЩ са една от страните, в които опасенията за неприкосновеността на личния живот и други проблеми, свързани с CBDC, са най-силно изразени.

През май Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, който забранява прякото издаване на CBDC "на дребно" - типът цифрови валути, който се използва от гражданите. Сенатът все още не е предприел действия, но въпросът остава актуален в президентската предизборна кампания между Доналд Тръмп и Камала Харис.

След нахлуването на Русия в Украйна и санкциите на Г-7 броят на проектите за CBDC "на едро", издавани само от банки, се е увеличил повече от два пъти до 13.

Най-бързо разрастващият се от тях, с кодово име mBridge, свързва CBDC от Китай, Тайланд, ОАЕ, Хонконг и Саудитска Арабия и се очаква още държави да се присъединят към него през тази година. Малко вероятно е Русия да бъде една от тях, но нейният пилотен проект за цифрова рубла вече се приема в московското метро и в някои бензиностанции.

"Независимо от това какво ще се случи с изборите в САЩ, Федералният резерв изостава с години", казва Липски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още