IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биткойнът изостава, докато акциите, облигациите и златото са на купона на ниските лихви

Може би ще е необходимо по-голямо лихвено облекчение като това при извънредни обстоятелства, за да се усети по-осезаемо от криптосектора

10:59 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

25 или 50 базисни пункта – все още предстои да стане ясно дали и с колко ще бъдат намалени лихвените проценти от Федералния резерв на заседанието тази седмица, но едно е ясно: централната банка ще предприеме първия си цикъл на облекчения от 2019 г. насам, пише CoinDesk в материал.

С това американската централна банка ще се присъедини към другите западни институции – като Европейската, Английската и Канадската централна банка – които вече понижиха ставките, някои дори повече от веднъж.

Реакцията на традиционните пазари бе очаквана, като акциите, облигациите и цената на златото поскъпнаха с осъществяването на интернационалната кампания за намаляване на лихвените проценти.

Засега обаче биткойнът изглежда не е получил покана за купона. Въпреки че отчете задоволително рали в петък, цената на токена остава под 60 хил. долара и приблизително на 20% от абсолютния си връх от над 73 500 долара, достигната преди шест месеца.

Минути след 10 ч. българско време най-старата криптовалута поевтинява с 2,4% за денонощието до 58 749 долара.

Въпреки това, ако погледнем по-голямата картина, цената на монетата е нагоре с над 40% на от началото на годината и с 127% спрямо година по-рано. Голяма част от сравнително по-лошото представяне може да се дължи на „глътка въздух“ след движенията нагоре. Тазгодишното представяне на криптовалутата, както и това на годишна основа, остава доста по-напред от американските акции и златото, посочва още CoinDesk.

Но вървейки в тази посока, цената на биткойна днес е значително под равнището му отпреди три години, когато стигна рекордните за тогава 69 хил. долара. Като се вземе предвид намаляването на покупателната сила за този период, представянето му изглежда дори още по-лошо, особено ако монетата би искала да е известна като защита от инфлацията. В същото време индексът S&P 500 нараства с около 33% за същия период, а „античното“ злато поскъпва с над 50%.

От Steno Research обаче отбелязват, че биткойнът не е преживявал много цикли на намаляване на лихвите – реално само този, започнал през 2019 г. Биткойнът, посочват от компанията всъщност е поевтинял с около 15% в периода между първото лихвено понижение през август и края на ноември, през което време същата година Фед е намалил ставките със 75 базисни пункта. И когато дойде мащабният тласък на централната банка заради коронавирусната пандемия през март 2020 г., цената на монетата се изстрела във висините.

Възможно е малките лихвени намаления да не окажат голям ефект върху цената на биткойна и само големи мерки като тези при извънредни случаи да са достатъчни, за да отключат нов бичи цикъл.

„Намалението е по-малко важно от сигналите по време на пресконференцията“ и публикуването на актуализираните прогнози на Фед, коментира Шон Макнълти от Arbelos Markets, цитиран от Bloomberg. „Ако насоките и пресконференцията са със значително смекчени, ще очакваме биткойнът да се представи по-добре“, допълва той.

На едно място със сигурност са оптимисти за цената на биткойна: технологичната компания MicroStrategy е прибавила нови 18 300 биткойна към притежанията си.

Покупката представлява сделка при цена от 60 408 долара за токен, заяви изпълнителният председател Майкъл Сейлър в публикация в Х. С това общо притежанията на компанията достигат 244 800 биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още