IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трудността на копаенето на биткойни удари нов рекорд

Въпреки това по-рано през седмицата единичен миньор успя да прибере цялата печалба от обработката на един блок - нещо, което се равнява на печалба от лотарията

12:07 | 12.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Метриката за това колко трудно е добиването на биткойни достигна рекордни стойности на фона на засилващата се конкуренция между компаниите, съобщава Bloomberg.

Трудността на копаене е нараснала с 3,5% в сряда, показват данни на тракера CoinWarz, цитирани от Bloomberg. Мярката, която расте устойчиво в последно време, обикновено отразява очакванията за промяна на ценовата посока. Биткойнът поевтиня с около 10% след актуализирането на кода си, известно като разполовяване, през април. При него възнаграждението за копачите при обработка на един блок във веригата намалява наполовина, за да се ограничи добивът на нови монети, което обаче притиска маржовете на компаниите.

„Ефектът от абсолютния връх на трудността, точно след разполовяването по-рано тази година, прави прогнозите изключително предизвикателни за много миньори – особено тези в най-горния край на кривата на разходите“, коментира Кристофър Бендиксън от CoinShares. Ако настоящата тенденция продължи, „има миньори, за които ще е трудно да поддържат положителен паричен поток, камо ли печалба“.

Миньорите използват специализирани компютри за поддържане на биткойн мрежата, като валидират трансакции в блокчейна и получават възнаграждения под формата на токена.

Акциите на най-големите търгувани на борсата в САЩ компании за добив поевтиняват тази година, като Marathon Digital и Riot Platforms се разделят със съответно 31% и 54%.

В същото време цената на биткойна нарасна с 38%, достигайки рекорд от 73 798 долара през март на фона на оптимистичното търсене на пуснатите през януари в САЩ спот биткойн борсово търгувани фондове. Впоследствие цената на монетата се върна назад и в сряда се разменя за 58 321 долара.

Т. нар. хашрейт на биткойна – общата изчислителна мощ, която подкрепя мрежата – също достигна абсолютен връх през септември. При предишни цикли цената на биткойна обикновено намалява след разполовяването, но след това започва да расте няколко месеца по-късно до нови рекорди.

Самостоятелен миньор грабна цялата награда за обработка на един блок

Самостоятелен миньор успя да се пребори с пул от конкуренти и получи награда от 181 хил. долара, след като успешно обработи блок 860749 в блокчейна на биткойна във вторник, съобщава CoinDesk.

Нов биткойн блок се произвежда приблизително на всеки 10 минути и се обработва от пулове с миньори, които обединяват изчислителна мощ, за да се увеличат максимално шансовете за прибиране на награда. След разполовяването това възнаграждение е от 3,125 биткойна.

Единични миньори обикновено имат ограничена изчислителна мощ за добив, въпреки че някои нови играчи като BitAxe твърдят, че разполагат с 500 гига хаша в секунда. Въпреки това самостоятелен миньор да прибере цялата награда за един блок се равнява на печалба от лотарията, като се има предвид рекордните стойности на хашрейта и трудността на копаене, както и огромната изчислителна мощ на институционалните миньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още