IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ФБР: Криптоизмамите са се увеличили с 45% за година до 5,6 млрд. долара

Употребата на криптовалути от престъпници е била най-голяма при инвестиционните измами, където загубите са почти 71% от всички

13:37 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребители са загубили над 5,6 млрд. долара миналата година от свързани с криптовалути измами. Това показват нови оценки на американското Федерално бюро за разследвания (ФБР), което представлява скок от 45% спрямо 2022 г.

Центърът на ФБР за оплаквания срещу интернет престъпност е получил близо 69,5 хил. оплаквания от потребители в САЩ и чужбина през миналата година, става ясно от доклад, публикуван в понеделник и цитиран от Bloomberg. И макар броят на оплакванията, свързани с криптовалута, да е едва около 10% от общия брой, свързаните загуби представляват почти 50% от общите.

След кризата на криптопазара през 2022 г. цената на монетите започна да нараства осезаемо през миналата година, предизвиквайки подновен интерес от страна на престъпниците. Цената на биткойна се увеличи повече от два пъти миналата година, а тази прибавя около 35%.

„Докато употребата на криптовалута в международната финансова система продължава да расте, това се случва и с използването ѝ от криминални лица“, посочва в доклада Майкъл Нордуол, помощник-директор на подразделението за криминални разследвания на ФБР.

Употребата на криптовалути от престъпници е била най-голяма при инвестиционните измами, където загубите са почти 71% от всички криптозагуби, се казва в доклада. Измамите с центрове за обслужване на клиенти по телефона пък отговарят за около 10%.

Най-много оплаквания от ФБР са получили от хора над 60-годишна възраст, където загубите са били за над 1,6 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още