IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Криптопроектът на Тръмп иска да гарантира лидерството на долара

Той ще се казва World Liberty Financial и ще има свой токен WLFI

11:19 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Доналд Тръмп и синовете му Ерик (вляво) и Доналд-младши (вдясно). Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп и синовете му Ерик (вляво) и Доналд-младши (вдясно). Снимка: Bloomberg LP

Криптопроектът, който Доналд Тръмп и синовете му популяризират, започва да придобива форма, като се фокусира върху насърчаването на доминацията на щатския долар в децентрализираните финанси, съобщава Bloomberg.

Въпреки че няма много официални подробности, проектът, известен като World Liberty Financial, изглежда се разработва на базата на децентрализираната платформа Aave, става ясно от публикации в социалните медии. Целта му е да стимулира масовото приемане на децентрализирано финансиране (DeFi), при което хората могат да търгуват, взимат и дават на заем цифрови активи, използвайки автоматизиран софтуер вместо посредници.

Подкрепеният от Тръмп проект ще включва стейбълкойни – токени, които обикновено са обвързани с представянето на традиционни валути като долара.

„Чрез разпространението на обвързани със САЩ стейбълкойни по целия свят, ние гарантираме, че доминацията на щатския долар продължава, осигурявайки финансовото лидерство и влияние на Америка на глобалната сцена“, се казва в публикация на World Liberty Financial в X и Telegram.

Проектът е пореден знак, че бившият президент Тръмп е прегърнал напълно криптоиндустрията. Синовете на кандидат-президента, Ерик Тръмп и Доналд Тръмп-младши, популяризират World Liberty Financial в социалните медии през последните седмици, а миналата седмица баща им публикува видеоклип в Х, в който обещава да направи САЩ „криптостолицата на планетата“.

Навлизането в пространството на децентрализираните финанси е изпълнено с рискове. Много DeFi проекти са били хаквани през годините, като измами е имало и от страна на самите емитенти. Общите загуби от 50-те най-големи хака в DeFi са достигнали до 5,5 млрд. долара, според доклад на фирмата за сигурност Halborn.

Самата World Liberty Financial започна с фалстарт във вторник вечерта, когато профили в Х на някои членове на семейството на Тръмп бяха компрометирани и използвани за публикуване на фалшиви съобщения за проекта, които Ерик Тръмп нарече „измама“.

World Liberty Financial ще издаде своя собствена криптовалута, наречена WLFI, и вече се разпространява проект на "бяла книга", очертаваща структурата на токена, според извадки, получени от новинарския сайт CoinDesk. Около 70% от WLFI токените ще бъдат запазени за вътрешни лица, необичайно голям процент в сравнение с подобни проекти, според доклада. Останалите ще бъдат предоставени чрез публична продажба, като екипът зад проекта ще получи част от приходите, съобщи CoinDesk.

Екипът зад проекта включва членове на семейство Тръмп, както и тези зад наскоро хакнато приложение, наречено Dough Finance, според CoinDesk. В проекта на бялата книга се казва, че и тримата синове на Тръмп, както и няколко души, които са изградили Dough Finance, участват, съобщи CoinDesk.

През последните седмици Тръмп продължава да налага образа си на „криптопрезидент“, обещавайки да създаде национален стратегически резерв от биткойни и да назначи регулатори, приятелски настроени към индустрията, ако се върне в Белия дом. Той издаде и четвърта колекция от незаменяеми токени и продава нови маратонки с криптотематика, които бяха пуснати през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още