IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на биткойна флиртува с едномесечно дъно

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с над 4% за денонощието

10:27 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна флиртува с едномесечно дъно на фона на по-широкото отдръпване от по-рисковите инвестиции на международните пазари заради притесненията около икономическите прогнози, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с 4,3% за денонощието минути преди 10 ч. в сряда до 56 412 долара. Понижения има и на по-широкия пазар – етерът изтрива 5,6%, соланата 4,3%, а рипълът 2,6%.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Знаците за отслабваща икономическа активност в САЩ и Китай тревожат инвеститорите, подклаждайки най-лошото представяне на международните акции от 5 август насам. Лошото настроение се насочи и към криптосектора, като трейдърите сега са фокусирани върху доклада за работните места, който се очаква в петък, търсейки сигнали дали се задава по-сериозно забавяне.

На пазара на опции търсенето се ускорява за защита от понижения при цената на биткойна както за периода след предстоящото публикуване на данните, така и за след президентските избори през ноември, посочва Шон Макнълти, директор на звеното за търговия на Arbelos Markets.

Исторически се очакват още понижения за биткойна. През последните пет години до 2023 г. монетата отчита средно спад в стойността за септември от над 8%, показват данни, обобщени от Bloomberg.

В същото време лош ден в понеделник имаха и листнатите в САЩ спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF).

Общо регистрираните инструменти са отбелязали нетен отлив на капитал от 287,8 млн. долара – най-големият еднодневен от 1 май, когато фондовете се разделиха с над 500 млн. долара, показват данни на Farside Investors, цитирани от CiunDesk. ETF-ите отбелязват и най-дългата си серия на нетен отлив на средства от юни с пет поредни дни.

Нетните потоци на капитал към биткойн ETF-ите. Графика: Bloomberg LP Нетните потоци на капитал към биткойн ETF-ите. Графика: Bloomberg LP

Начело е FBTC на Fidelity, регистрирайки 162,3 млн. долара отлив на средства. GBTC на Grayscale го следва с 50,4 млн. долара, а BITB и ARK са загубили съответно 25 млн. и 33,6 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още