IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проучване: Притежателите на криптовалута са по-склонни към психопатия и нарцисизъм

Те са средно по-податливи към теории на конспирацията, екстремистки групи и популистки настроения, се посочва още

08:17 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Ако някога сте подозирали, че вашият обсебен от криптовалутите приятел има проблем, може би сте на прав път.

Притежателите на дигитални валути са по-склонни да проявяват „тъмни“ черти на характера като нарцисизъм, макиавелизъм, психопатия и садизъм. Това поне са заключенията на ново академично проучване на учени от Университета в Торонто и Университета в Маями, публикувано в журнала PLOS One и цитирано от Bloomberg.

„Резултатите, представени тук, предполагат, че собствеността на криптовалута се свързва с някои извън нормата и може би неадаптивни характеристики“, се казва в доклада. „Индивидите, закупили криптовалута, са средно по-склонни да вярват в теории на конспирацията, да подкрепят екстремистки групи и да споделят популистки настроения“, се посочва още.

Изследването е било проведено сред 2001 американци над 18 години, като 30% от тях посочват, че имат или са притежавали криптовалута. Заключенията посочват, че притежателите на дигитални активи обикновено отбелязват по-висок резултат по скали за нужда от хаос, параноя, догматика, мислене на жертвата, психологическа реактивност – което е клиничен термин за мотивации, предизвикани от чувство, че личните свободи са били изгубени.

Почти от само себе си става ясно, че много примери за подобни „тъмни“ личностни характеристики могат да бъдат открити и в традиционния корпоративен свят. Макар изследването да е първо по рода си, което прави връзка между притежаването на криптовалута и психологическите характеристики на човек, други подобни са доказали връзката между психопатията и агресивното корпоративно управление. Проучване от 2014 г. установява, че съществува положителна връзка между оценката на служители за психопатични характеристики на супервайзърите им и собствената им оценка за психологически стрес и удовлетворение от работата.

И поне на базата на хумористични доказателства самоиронията изглежда също се среща често сред най-големите фенове на криптовалутите.

Заключенията на проучването не изненадват 57-годишния криптотрейдър Крис Уийлър. „Буквално трябва да сте луд, за да се замесите в нещо, при което нетното ви състояние се качва с милион и спада с милион за ден“, казва той.

През 2021 г. цената на биткойна достигна връх от почти 69 хил. долара, преди да потъне до под 16 хил. долара през 2022 г., а след това да се изкачи до 74 хил. долара през 2024 г. През последните няколко години индустрията беше изпълнена със събития – от фалита на криптоборсата FTX и делото срещу Сам Банкман-Фрийд до предложението на кандидат-президента на САЩ Доналд Тръмп за стратегически американски крипторезерв.

Най-сигурните характеристики, че някой има криптовалута, са фактори като това да е от мъжки пол, да има мислене на жертва, да разчита на периферни източници от социалните мрежи за информация, се казва още в изследването.

Трябва да се отбележи обаче, че извадката от участниците в проучването е относително ограничена и разчита на самооценка.

Въпреки това Уийлър е категоричен: „Ние проправяме пътя“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още