IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажби на правителства с криптовалути държат под напрежение пазара

САЩ, Китай, Великобритания и Украйна са страните, които е възможно да продават, както и кредиторите, компенсирани заради фалита на Mt. Gox

15:45 | 30.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът изостава от традиционните активи през август, ударен от намаляващата ликвидност и притесненията за възможни продажби на токени от различни правителства, съобщава Bloomberg.

САЩ, Китай, Великобритания и Украйна са държавите, които е възможно да продават, както и кредиторите, получили монети от компенсациите заради фалита на криптоборсата Mt. Gox, посочват от изследователската компания Kaiko. Това евентуално може да доведе до прекомерна наличност на биткойни за 33 млн. долара.

Според изчисленията американската администрация притежава около 203 220 биткойна, следвана от Китай с 190 000 монети, Великобритания с 61 200 и Украйна с 46 350. Голяма част от монетите са натрупани след конфискации заради престъпна дейност, докато в случая на Киев те са и дарения за войната срещу Русия. В същото време Mt. Gox разполага с приблизително 46 170 токена, които да разпредели към акционерите, посочват от Kaiko.

Биткойнът изостава от акциите и облигациите през август. Графика: Bloomberg LP Биткойнът изостава от акциите и облигациите през август. Графика: Bloomberg LP

Налице са някои големи притежатели на монети, които могат да бъдат потенциален източник на натиск през идните месеци заради продажби, посочват анализаторите на Kaiko Адам Морган Макарти и Десислава Оберт.

Страховете от продажби са в синхрон с намаляващата ликвидност на биткойн пазара, която може още повече да подсили ценовите движения в отговор на големи сделки. От началото на месеца най-старата криптовалута е поевтиняла с 8% спрямо ръст от 2% на международните измерители на акции и облигации.

„Обемите на биткойн спот пазара остават сподавени, допринасяйки за скорошното променливо ценово движение“, коментира Шон Фарел, ръководител на звеното за стратегии за дигитални активи на Fundstrat Global Advisors LLC. Сезонната тенденция предполага, че активността обикновено се ускорява след Деня на труда в САЩ (2 септември), допълва той.

Трудностите за биткойна бяха налице въпреки нетния приток на капитали към спот борсово търгуваните фондове (ETF) в САЩ и растящите очаквания, че Федералният резерв ще започне нов цикъл на лихвени понижения през идните седмици.

Търгуваните обеми на биткойн ETF-ите намаляват. Графика: Bloomberg LP Търгуваните обеми на биткойн ETF-ите намаляват. Графика: Bloomberg LP

Според стратезите на JPMorgan Chase условията за търговия са станали по-предизвикателни в сектора на биткойн ETF-ите в САЩ. Комбинираните дневно търгувани обеми за американските биткойн ETF-и са намалели до по-малко от 2 млрд. долара от пика си от над 10 млрд. долара през март, показват данни на Bloomberg.

Малко преди 16 ч. българско време цената на биткойна се понижава с около 1,3% до 59 647 долара, което е с около 14 хил. долара под пика ѝ от март. Червената вълна е заляла и по-широкия криптопазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още