IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Етерът продължава да изостава от биткойна и няма изгледи това да се промени

Спот етер ETF-ите, пуснати за търговия през юли, отбелязват осем поредни дни на нетен отлив на активи за общо 112 млн. долара

16:05 | 27.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Етерът продължава да изостава от биткойна, след като наскоро пуснатите в САЩ спот борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно в криптовалутата, не успяха да привлекат по-голям интерес.

Спот етер ETF-ите, пуснати за търговия през юли, отбелязват осем поредни дни на нетен отлив на активи за общо 112 млн. долара. Това е най-дългата им губеща серия досега, показват данни, събрани от Bloomberg.

Етерът тепърва трябва да се възстанови от резките разпродажби на криптопазара по-рано през август. Оттогава биткойнът натрупа около 8% към стойността си, докато спот ETF-ите на най-старата криптовалута привличат капитал.

Дневните нетни потоци на капитал на спот биткойн и етер ETF-ите. Графика: Bloomberg LP Дневните нетни потоци на капитал на спот биткойн и етер ETF-ите. Графика: Bloomberg LP

И макар блокчейнът етериум да си запазва най-големия дял от активността в сегмента на децентрализираните финанси, то основната му криптовалута етер „търси нов наратив, който да разпали продължителен растеж“, коментира Мунийб Кан, изпълнителен директор на Kraken OTC. В същото време „първоначалният ентусиазъм за дефлационния потенциал на етера изглежда отслабна“, допълва той.

Докато биткойнът има фиксиран таван на добив от 21 млн. монети, етерът няма и общият брой на токените в обръщение се увеличава през по-голямата част от годината.

В същото време мигрирането на системна активност от основния блокчейн на етериума към разрастващата се мрежа на т. нар. Слой 2 (наслагващите се мрежи върху основната, бел. ред.) води до притеснения за това как ще изглежда бъдещето на етера като актив, коментират от изследователската фирма Messari в бележка.

Промяната на фокуса на индустрията от проекти при децентрализираните финанси към т. нар. мемекойни също е част от причините за по-лошото представяне на етера спрямо монети като соланата например, коментира Цъцъ Лу Макалман, основателка на Venn Link Partners. Блокчейнът на соланата е популярен сред емитентите на мемекойни.

В петък управителят на Федералния резерв Джером Пауъл даде най-ясния досега сигнал, че централната банка е напът да намали лихвените проценти, създавайки по-благоприятна среда за международните пазари. И макар това да даде тласък на цената на биткойна и на прииждащия капитал към неговите ETF-и, то същото не може да се каже за етера.

Минути след 16 ч. българско време цената на етера намалява с почти 4% за денонощието до 2617 долара, докато тази на биткойна изтрива 1,9% до 62 386 долара на фона на продължаващото прибиране на печалби след ралито през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още