IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия започва тестове на криптоборси и криптовалута за плащания от септември

Русия ще използва Националната система за картови плащания за обмяна на криптовалута и рубли, докато тества плащанията и борсите, коментират източници

11:35 | 27.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е близо до тестовото пускане на криптоборси и използването на дигитални токени за трансгранични трансакции в опит да облекчи затрудненията заради международните санкции.

Тестовият период ще започне на 1 септември, коментират за Bloomberg двама души, запознати с въпроса, пожелали анонимност. Русия ще използва Националната система за картови плащания за обмяна на криптовалута и рубли, докато тества плащанията и борсите, коментират източниците.

През юли руският парламент прие законопроект, който легализира добива на криптовалути и рамка за тестване на токени за трансгранични плащания под надзора на централната банка. Президентът Владимир Путин подписа окончателното приемане на закона на 8 август.

Експериментът ще бъде направен на фона на нарастващите препятствия пред плащанията както на чуждестранни доставчици, така и тези към руския бизнес. През юни американските власти разшириха параметрите за определяне на това дали да се въвеждат санкции срещу чуждестранни банки, работещи с Москва.

Обръщането на руските власти към дигиталните активи е промяна в курса: през януари 2022 г., само седмици преди руската инвазия в Украйна, централната банка предложи пълна забрана на използването и създаването на криптовалути.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви на 14 август, че властите търсят начини да легализират криптоборсите, цитиран от ТАСС. „Все още не сме намерили решение как да го направим“, коментира той.

Националната система за картови плащания бе създадена от централната банка през 2014 г. и в момента оперира картите „Мир“ и Руската система за незабавни междубанкови плащания. Мрежата е била избрана за тестове на криптоборсите, защото вече е имала инфраструктурата за функции като междубанкови плащания и клиринг, посочват запознатите. Също така тя е и напълно регулирана от централната банка.

От финансовото министерство на Русия, централната банка и Националната система за картови плащания не са отговорили на запитване за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още