IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плановете на Тръмп за биткойн резерв разделят мненията

Плюсовете и минусите на предложението не са категорични, но поне темата е в дневния ред на предизборната кампания в САЩ

15:30 | 13.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Liam Kennedy/Bloomberg
Снимка: Liam Kennedy/Bloomberg

„Никога не продавайте биткойните си“, призова Доналд Тръмп пред аплодираща тълпа на криптоконгрес в Нешвил, Тенеси в края на юли, пише Ройтерс.

Речта на кандидат-президента на републиканците беше последната увертюра в усилията му да ухажва криптоизбирателите преди изборите през ноември, в която предложи набор от предизборни обещания, включително план за държавен биткойн резерв.

„Ако бъда избран, политиката на моята администрация ще бъде да запази 100% от всички биткойни, които правителството на САЩ притежава в момента или придобива в бъдеще“, каза Тръмп, добавяйки, че средствата ще служат като „ядрото на стратегическия национален резерв от биткойни“.

Всъщност Тръмп не е единственият с подобно предложение. Американският сенатор Синтия Лумис предложи законодателство, според което правителството на САЩ ще закупи един милион биткойна, около 5% от общото предлагане, докато независимият кандидат-президент Робърт Кенеди-младши предложи държавен запас от четири милиона биткойна.

Стратегическият резерв би бил едно от приложенията за огромното количество биткойни, притежавани от правителството на САЩ. Все още не е ясно обаче за какво ще се използва, дали е осъществим или ще е от полза за по-широкия криптопазар.

Правителството на САЩ държи много криптовалути: общо на стойност около 11,1 млрд. долара, което включва 203 239 биткойна, според фирмата за криптоданни Arkham Intelligence. От данните се предполага, че голяма част са от конфискации, включително от онлайн пазара за незаконна търговия Silk Road, който беше затворен през 2013 г.

В момента САЩ държат около 1% от общото глобално предлагане на биткойни - което възлиза на около 19,7 милиона токена, според Blockchain.com. Общото предлагане на биткойни е ограничено до 21 млн. монети.

Ако сравняваме с големите недържавни инвеститори: Microstrategy на Майкъл Сейлър притежава около 226 500 биткойна според резултатите от второто тримесечие. Фондът на BlackRock iShares Bitcoin Trust и Grayscale Bitcoin Trust държат съответно 344 070 и 240 140 токена, според сайта BitcoinTreasuries.

Един държавен резерв от биткойни би могъл да укрепи цената на биткойна.

„Това би имало положително въздействие върху цената. Би трябвало, защото никога не сме имали стока с толкова ограничено предлагане, макар и цифрова, която да приеме ново състояние на резервен актив“, коментира Марк Конърс, мениджър в Onramp Bitcoin.

И все пак такъв резерв също означава по-малко токени за криптоинвеститорите, с които да търгуват, и може да ги остави изложени на риск, ако правителството някога продаде част от своите притежания.

Графика: Ройтерс Графика: Ройтерс

„Робърт Кенеди-младши говори за 19% от биткойн предлагането, същото количество като от предлагането на злато – не мога да си представя, че някой фен на биткойните би се зарадвал на това“, добавя Конърс.

Други правителства, освен това на САЩ, също могат да се похвалят със значителни запаси от биткойни. Според BitcoinTreasuries Китай е вторият по големина държавен  притежател със 190 000 монети.

Има още много за разгадаване

Въпреки че перспективата за американски национален биткойн резерв е несигурна, наблюдателите на криптосектора все пак обмислят каква форма може тя да приеме.

Конърс предложи Федералният резерв да управлява резервите на Министерството на финансите, както прави със златото. От друга страна, запасът може да се окаже по-сходен със Стратегическия петролен резерв, върху който както президентът, така и Конгресът имат различна степен на контрол, смята Франк Кели, старши политически стратег в DWS Group.

„Има много за анализиране и разгадаване“, коментира Кели, цитиран от Ройтерс.

Има и известна ирония във всичко това, която дразни много от истински вярващите в биткойна: цифровият актив, предназначен да бъде децентрализиран и освободен от правителствен контрол, става част от държавен резерв.

Независимо от това какво се случва с биткойн запасите, много играчи на пазара са достатъчно щастливи от това, че криптовалутите се превръщат във важна тема за разговори в американската предизборна кампания.

„Има общо мнение в индустрията, че и двете страни обръщат много повече внимание на цифровите активи“, каза Рахул Мевавала, главен изпълнителен директор на Mawson Infrastructure Group.

„Очакванията са това да продължи и след ноември“, когато ще се проведе президентският вот, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още