IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биткойнът и етерът потънаха до няколкомесечни дъна заради опасенията от рецесия в САЩ

Нарастващите геополитически тревоги също натежават

09:30 | 05.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на биткойна и етера се сриват в понеделник до няколкомесечно дъно, след като опасенията за възможна рецесия в САЩ след серия от слаби данни обхванаха финансовите пазари и предизвикаха търсене на активи сигурно убежище, съобщава Ройтерс.

Криптопазарите получиха тласък тази година от одобрението от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ на борсово търгувани фондове, които следят спот цената на биткойна и на етета.

Напоследък обаче биткойнът поевтинява заедно с други активи, включително глобални акции, в масови разпродажби, тъй като инвеститорите се опасяват, че може да се задава рецесия в САЩ, а нарастващите геополитически тревоги също натежават. Криптовалутата е с почти 20% надолу спрямо върха си от март 2024 г.

„Това е сериозно напомняне, че биткойнът и криптовалутите като цяло са рискови активи и се намират в острия край на рисковия спектър“, казва пазарният анализатор на IG Тони Сикамор.

Малко след 9:00 часа цената на биткойна потъна до 52 173,63 долара, или спад от 14,08% за денонощието, което е най-ниското ѝ ниво от февруари тази година. В същото време етерът поевтиня до дъно спрямо януари, последно отчитайки понижение от 21,24% до 2293,03 долара.

Според Сикамор бикойнът тества поддръжка в зоната от 54 хил./53 хил. долара и трябва да задържи това ниво, за да „предотврати по-нататъшна капитулация към 48 хил. долара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още