IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

MicroStrategy записа загуба второ поредно тримесечие заради обезценки от биткойни

Компания съобщи за приходи за тримесечието от софтуерния си бизнес в размер на 111,4 млн. долара, което е под прогнозите на анализаторите

09:38 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Сейлър. Снимка: Liam Kennedy/Bloomberg
Майкъл Сейлър. Снимка: Liam Kennedy/Bloomberg

Технологичната компания MicroStrategy Inc. отчете второ поредно тримесечие на загуба, след като записа загуба от обезценка на своите биткойн притежания за приблизително 14,5 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Базираната във Вирджиния компания съобщи за приходи за тримесечието от софтуерния си бизнес в размер на 111,4 млн. долара, което е под прогнозите на анализаторите за 119,3 млн. долара.

Нетната загуба е в размер на 102,6 млн. долара, или 5,74 долара на акция, спрямо печалба от 22,2 млн. долара, или 1,52 долара на акция, година по-рано. Компанията използва средствата от софтуерния си бизнес, за да купува биткойни.

През 2020 г. MicroStrategy стана първата публична компания, която започна стратегически покупки на биткойни, като според съоснователя Майкъл Сейлър това е необходимо за защита от инфлацията. Засега остават малко публичните компании – с изключение на Tesla и шепа свързани с криптосектора фирми – които поддържат биткойни като част от баланса си.

Приходите на MicroStrategy са най-ниските за последното десетилетие, с изключение на двете тримесечия в началото на блокадите заради Covid-19. В същото време операциите на компанията са изяли 23,3 млн. долара – най-много от поне десетилетие, оставяйки я с 67 млн. долара кеш на разположение, показват изчисленията на Bloomberg.

MicroStrategy също така е подала документи за продажба на акции клас А за 2 млрд. долара и ще използва приходите включително и за придобиване на нови биткойни и изплащане на дълг.

Компанията отчете загуба от обезценка на дигитални активи в размер на 180,1 млн. долара през второто тримесечие спрямо 24,1 млн. долара същия период на предходната година. MicroStrategy е закупила 12 222 биткойна през тримесечието, с което общият им брой достига 226 500 биткойна.

Акциите на компанията, които от началото на годината поскъпнаха със 140%, прибавиха към цената си 3,5% в следборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още