IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Криптокитовете са натрупали през юли най-много биткойни от 2014 г.

Големите притежатели – адреси с най-малко 0,1% от биткойните в обращение, са прибрали над 84 хил. монети на стойност около 5,4 млрд. долара при сегашните цени

12:51 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Показвайки увереност, големите биткойн притежатели, т. нар. китове, са увеличили резервите си от биткойни през юли с най-бързия темп от години, възползвайки се от ценовата волатилност и в двете посоки.

Големите притежатели – адреси с най-малко 0,1% от биткойните в обращение, са прибрали над 84 хил. монети на стойност при сегашните цени от около 5,4 млрд. долара, показват данни от IntoTheBlock и TradingView, цитирани от CoinDesk. Това е най-големият такъв брой за един месец от октомври 2014 г. насам.

Натрупването се характеризира с търсене на изгодни сделки по време на понижението на цените в началото на месеца, когато те стигнаха до под 55 хил. долара и кратка пауза при последвалото възстановяване до около 69 хил. долара. Цената на биткойна приключи юли с ръст от 3%.

Стратегическото увеличаване на резервите вероятно е сигнал за по-силно убеждение, че продължителният период на консолидация между 50 хил. и 70 хил. долара ще завърши с пробив в посока нагоре.

В четвъртък, минути преди 11:30 ч. българско време, цената на биткойна намалява с 2,7% до 64 422 долара на фона на растящия геополитически риск в Близкия изток и решението на Федералния резерв на САЩ да остави без промяна паричната си политика.

Анализаторите като цяло са оптимистично настроени към очакванията за цените.

„Понижение на лихвите през септември ще придаде усещане за бичо настроение и може като цяло да увеличи ликвидността на пазара, което ще е положително за биткойна и други криптовалути, тъй като инвеститорите търсят по-голяма възвръщаемост извън традиционните активи“, коментира Йаг Коонер, ръководител на звеното за деривати на Bitfinex.

В сряда гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че лихвените проценти може да бъдат намалени още през септември, подчертавайки отново, че икономическите данни трябва да подкрепят потенциално облекчаване на ликвидността. Централната банка запази основната лихва в диапазона от 5,25-5,5%, каквито и бяха повечето очаквания.

„Фед се стреми към „меко кацане“ и ако данните им позволят да намаляват – и със сигурност се движат в тази посока, що се отнася до прогнозите им - смятаме, че ще се възползват от възможността“, посочват от ING в бележка до клиентите си, като оттам очакват движението от рестриктивна към „малко по-малко рестриктивна“ политика да започна през септември и да има допълнителни намаления през ноември и декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още