IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В криптосектора жените изкарват повече пари от мъжете

Разликата е статистически значима и в голям контраст не само с американския пазар на труда, където е проведено изследването, но и в по-голямата част от останалия свят

11:52 | 31.07.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Криптосекторът може и да е известен с преобладаващия брой мъже, но когато става въпрос за възнаграждения, светът на дигиталните валути е един от малкото, в който жените получават повече пари от мъжете.

От проучване на Pantera Capital сред 502 души в САЩ – най-голямото по рода си – става ясно, че жените получават с 14,67% повече от мъжете. Медианната базова заплата на първите е 172 хил. долара на година в сравнение със 150 хил. долара за вторите. Това е еквивалентът на 1,15 долара за всеки долар, който мъж изкарва в сегмента.

Разликата е статистически значима, отбелязват от Pantera Capital. Тя е в голям контраст и с общата тенденция на пазара на труда в САЩ (както и в България), където обикновено жените получават по-малко от мъжете – в компаниите извън криптосектора жените получават 84 цента за всеки долар, изкаран от мъж.

Графика: Pantera Capital Графика: Pantera Capital

Сред останалите групи само тази на продуценти и режисьори в развлекателния сегмент отчита по-високо възнаграждение за жените. И макар други професии, изискващи висока образователна степен, да се приближават към равното заплащане, реалността е, че дори в Web2 технологичната индустрия мъжете получават повече пари за една и съща работа, и то с голяма разлика.

Графика: Pantera Capital Графика: Pantera Capital

Една от причините, с които може да бъде обяснена обърнатата разлика в криптосектора е нивото на опит: жените в криптосектора обикновено са с повече опит и често са на средни или високи позиции; с над 5 години стаж на сходна позиция. В същото време голяма част от мъжете заемат стартови позиции, преминавайки по-скоро към криптосектора.

Данните говорят, че е възможно криптосекторът да предлага по-добри възможности за жените, въпреки че те „все още с голяма вероятност продължават да са изправени пред трудности и пречки в тази индустрия“, се казва в доклада.

Проучването е направено в периода 4-20 юли онлайн и е разпространявано чрез професионални мрежи (LinkedIn), социални мрежи (X), нюзлетъри и имейл. В него участват 502 души на пълно работно време, базирани в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 минути
До: kuhao: Така де, всичко е както го казваш, само защо си заклекнал вече амнаесе годин в този сайт, който е от малкото за такива като мен? Тук е за неработещи, живеещи върху гърба на работещите. Отиди и пиши на воля в ***.bg (джобс.bg), bachker.com и nadnica.org. Тук не стига, че те дразнят статиите и посетителите, но и изпогонихте със зелката и ушшаннката де що нещо читаво се завъртя тук, да смени човек 2-3 думи нормално. Що се мъчиш и се унижаваш да пишеш небивалици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 56 минути
До: Tikva007 ти само по паспорт си мъж... Верно е, ние работещите хора, които издържаме държавата (и плащаме високата ти пенсия) която плюш сме ограничаени от отпуската, вие проссститутките нямате отпуска.. знам го и без да се хвлиш! Но пък верно мога да си позволя море, а ти ще ходиш където те заведе любовника ти! ... а колко ти е пълен хладилника не ме интересува, важното е ти да си пълен в механата! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
До: kuhao: Хубаво, че си се занимавала с моя случай, но в статията става дума за жени. Затова и коментирах твоя случай. И да те оставя, и да не те оставя, пак ще мизерстваш - няма богат надничар. За църрвула платеният наем, пълният хладилник и една седмица отпуск за море са неземен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 час
До: Tikva007 говорех за случай като твоя ... остави ме мен да мизерствам! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
До: kuhao: Не винаги. В някои случаи като твоя, телефонните услуги се броят за работа в IT сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
August
преди 1 час
Толкова "струва" и сектора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 час
тоест получаването на криптовалута срещу услуги в онлифенс се брои за работа в криптосектора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още