IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биткойнът може да стигне 2,9 млн. долара до 2050 г. – но много неща трябва да станат дотогава

Според доклад на VanEck монетата може да стане ключова част от международната парична система, но при определени условия

16:14 | 26.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна може да достигне впечатляващите 2,9 млн. долара до 2050 г., но само ако някои много големи препятствия бъдат преодолени. На това мнение е мениджърът на активи VanEck, емитент на спот биткойн и етер борсово търгувани фондове (ETF).

Според предположението, посочено в доклад, цитиран от CoinDesk, най-старата криптовалута ще се превърне в ключова част от международната парична система през следващите десетилетия, докато растящото геополитическо напрежение и разходи за обслужване на дългове еродират настоящата система.

„Гледайки към света сега, виждаме огромни икономически дисбаланси, растящо недоверие към съществуващите институции и продължителна деглобализация“, коментира Матю Сигел, ръководител на звеното за проучвания на дигитални активи VanEck, в интервю за CNBC.

Според него това се дължи на „огромно неправилно преразпределение на капитал от световната финансова криза насам, като правителствата от Г-7 злоупотребяват с печатната преса, харчейки взети на заем пари за невъзможни цели“.

„Биткойнът е абсолютният хедж срещу тази растяща фискална лудост“, допълва Сигел.

В рамките на основния сценарий на доклада биткойнът ще стане основно средство за размяна в местна и международна търговия, представлявайки 10% от международните сделки за търговия и 5% от брутния вътрешен продукт.

В същото време монетата ще спечели позиции и като международен резервен актив за сметка на четирите големи международни валути – щатския долар, еврото, британския паунд и японската йена – достигайки тежест от 2,5% в международните валутни резерви.

Ако нещата се случат, както от VanEck прогнозират, цената на биткойна ще нарасне 44 пъти, увеличавайки се с по 16% годишно спрямо сегашната си цена от около 65 хил. долара. Така пазарната капитализация ще стигне 61 трлн. долара.

В петък монетата поскъпва осезаемо, достигайки цена от 67 245 долара минути след 16 ч. българско време. Това е ръст от 5% за денонощието.

Увеличаването на мрежи от т. нар. втори слой (мрежи, системи или технологии, изградени на база на блокчейна, които помагат за разширяването на способностите на основната мрежа, бел. ред.) ще играе основна роля за налагането на токена като полезно средство за обмен, се казва в доклада. Целият сектор може да достигне оценка от 7,6 трлн. долара до 2050 г., като се прилага същата рамка на оценяване и за втори слой на мрежата на етериума.

От VanEck също така предупреждават за възможни рискове, които да ограничат разрастването на биткойна.

Нарастващото енергийно търсене на миньорите ще изисква иновации, докато приходите от обработката на трансакции ще трябва да нарасне значително, за да компенсира намаляващите възнаграждения от копаене (които намаляват наполовина приблизително на всеки четири години, т. нар. разполовяване), за да имат миньорите полза от поддържането на мрежата. Усилията на правителства по света да ограничат или директно забранят биткойна също представляват заплаха.

Други рискове, подчертани в доклада, включват също конкуренция от други криптовалути и получаването на прекалено много контрол от големи финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още