IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсово търгуваните фондове за етера привлякоха нетно 100 млн. долара при дебюта си

Акции на деветте ETF-а за над 1 млрд. долара са били изтъргувани във вторник - силно представяне за начало

10:30 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първите борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ, инвестиращи директно в етер, са записали общ нетен приток на средства от 107 млн. долара през първия си ден на търговия. Това показват данни, събрани от Bloomberg.

Инструментът iShares Ethereum Trust на BlackRock Inc. отчита най-голям интерес – 267 млн. долара, следван от Bitwise Ethereum с 204 млн. долара и Fidelity Ethereum Fund със 71 млн. долара.

Акции на деветте ETF-а за над 1 млрд. долара са били изтъргувани във вторник. И макар това да е значително под представянето на спот биткойн ETF-ите, пуснати през януари (с търговия на акции за 4,6 млрд. долара), все пак е силно представяне за първи ден. Няколко от фондовете приключиха деня сред топ 50 най-търгувани американски ETF дебюта на всички времена.

Търгуваните обеми включват общо покупките и продажбите, докато нетният баланс дава по-точна картина за представянето.

„Търсенето е сходно за етер ETF-ите и биткойн ETF-ите“, коментира Дрю Уолш, вицепрезидент на звеното за проучвания и операции на Roundhill Financial. По думите му тя не е от инвеститори от криптообщността, а по-скоро от хора, които са нови за този клас активи и търсят експозиция.

През януари спот биткойн ETF-ите излязоха на пазара с фанфари и милиарди долари бяха налети в тях оттогава. Прогнозите за представянето на етер ETF-ите варират, като според някои потокът за една година ще варира между 4,8 млрд. и 6,4 млрд. долара, докато според други ще е между 3,2 млрд. и 4 млрд. долара. Анализатори на Bloomberg Intelligence прогнозират, че капиталовите потоци на спот етер ETF-ите ще бъдат около 20% от тези на биткойн инструментите.

Кристофър Йенсен, ръководител на звеното за проучвания на дигитални активи на Franklin Templeton, коментира, че инвеститорският интерес към етер инструментите може да се окаже по-бърз, тъй като мнозина вече са имали възможност да се запознаят с биткойн фондовете. Според екипа му като цяло потоците за етер продуктите ще са около 30% от тези за биткойна, като се има предвид, че пазарната капитализация на най-старата криптовалута – над 1,3 трлн. долара, е около три пъти по-голяма от тази на етера.

Въпреки това според Алекс Сондърс от Citigroup биткойнът има предимството на първия. „Настоящото разпределение (на средства, бел. ред.) към спот биткойн ETF-ите може да удовлетвори желанията на мнозина инвеститори за криптоекспозиция“, коментира той. Според него като се има предвид корелацията между двете монети е възможно експозицията да остане при биткойна или да бъде разпределена.

Цената на етера минути преди 10 ч. българско време намалява леко с 0,1% за денонощието до близо 3441 долара, като от началото на годината ръстът е от около 50%.

Биткойнът също е на червено с поевтиняване от процент до 65 875 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още