IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Очакваше се пускането на спот етер ETF-ите, затова пазарната реакция е слаба

Това обаче остава голяма победа за крайните непрофесионални инвеститори, каза Анастас Матеев, мениджър "Развитие" в Belayer

18:05 | 23.07.24 г.

Пазарната реакция след окончателното одобрение на спот етер борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ изглежда слаба, тъй като играчите очакваха този развой и вече е сметнато в цената. Това коментира Анастас Матеев - съосновател, мениджър "Развитие" в Belayer, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Регулаторите в САЩ одобриха борсово търгувани фондове на втората по големина криптовалута етер. Очаква се още във вторник да започне търговията с фондовете, като това е добра новина за инвеститорите на дребно, които ще имат достъп до актива, използвайки традиционни брокерски платформи.

По думите на Матеев обаче това е голяма победа за крайните непрофесионални инвеститори, тъй като може да направи монетата по-привлекателна за масовия инвеститор. Фондовете могат да се купуват и продават през традиционни брокери, уточни той.

Етера е по-волатилен актив от биткойна, което го прави по-уязвим на пазарни тенденции. Гостът смята, че може да видим между 10-30% от средствата, които биткойн ETF-ите привлякоха, да попаднат във фондовете на етера. Това ще повлияе по-сериозно на цената на актива от изменението, което имаше при биткойна. Той допълни, че за разлика от биткойна етерът има много различни приложения, които ще бъдат оценени от инвеститорите. 

„Биткойн и етериум са две много различни неща и инвеститорите много добре разбират и правят разлика между двете. И двата актива са децентрализирани и сигурни, но биткойн може да се счита за дигитално злато. Докато етериум е платформа, върху която може да се правят децентрализирани апликации и всякакви приложения, ползващи блокчейн“, каза събеседникът.

През април се състоя и разполовяването на биткойна, което гостът смята, че има добър възпитателен ефект за инвеститорите. Разполовяването се отразява главно на копачите на криптовалутата, които поддържат мрежата. След събитието се видя разпродажба на биткойн спестяванията им, което бе една от причините цената на актива да спадне. Гостът допълни, че очаква пазарът да се балансира.

Все повече компании в сферата на криптовалутите изразяват желание за първично публично предлагане (IPO). Гостът смята, че това е логичното развитие, тъй като компаниите, които са един вид посредници между фиатните и криптовалутите, ще се радват на интерес, особено ако се популяризират разплащанията с криптоактиви.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още